DENİZLİ Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde, 33 yaşındaki İsa Çakırbey’in temiz ve kirli kanın karışmasına neden olan aort ile akciğer ana damarı arasındaki 2 santimetre genişliğindeki damarı, ameliyat edilmeden anjiyo ile kapatıldı. Üniversiteden yapılan açıklamada İsa Çakırbey’in bu büyüklükte özel bir tıkaçla damarı kapatılan ilk hasta olduğu belirtildi.
Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’ne çarpıntı, nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetiyle başvuran çiftçi İsa Çakırbey’in yapılan tetkikler sonucu kalpten çıkan aort damarı ile akciğer ana damarı arasında 2 santimetre genişliğinde damar olduğu, bu yüzden kirli kan ile temiz kanın birbirine karıştığı tespit edildi. Kalp Damar Cerrahisi uzmanları hastanın ameliyat edilerek damarın kapatılmasının riskli olduğunu belirtince, Kardiyoloji Kliniği’nde hastaya anjiyo yapılarak kasık damarından girilip özel bir tıkaçla 2 santimetre genişliğindeki damarı kapatıldı.
Dünyada ikinci kez, Türkiye’de ilk kez özel bir tıkaçla bu büyüklükte PDA kapatıldığını belirten Pamukkale Üniversitesi Kardiloyoloji Kliniği öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr.Bekir Serhat Yıldız, “Tıp dilinde patent ductus arteriosus (PDA) denen bu hastalıkta hastanın temiz kanı ile kirli kanı birbirine karışıyordu. Normalde küçük yaşta tanı konulan ve ameliyatla kapatılan bu damar hastamızda bu yaşa kadar açık kalmış ve kalp yetmezliği şikayetlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu iki damar arası geçişi ortadan kaldırmak amaçlı yapılması planlanan ameliyat kalp, damar cerrahisi doktorları tarafından çok yüksek riskli bulundu” dedi.
Ameliyatın riskli bulunması üzerine hastanın kardiyoloji kliniğinde anjiyoya alındığını belirten Yrd.Doç.Dr. Yıldız, “Prof. Dr. Asuman Kaftan, Prof. Dr. Harun Evrengül, Yrd. Doç. Dr. Yusuf İzzettin Alihanoğlu ve benden oluşan ekip tarafından hasta ameliyat edilmeden kasık damarından girilerek özel bir tıkaçla iki büyük damar arasında bağlantı oluşturan damar başarılı bir şekilde kapatıldı. Hastamızın takibinde nefes darlığı ve kalp yetmezliği şikayetleri geriledi. Hastaneye geldiğinde sırt üstü bile zor yatan hasta şimdi rahat bir şekilde yürüyor ve günlük yaşantısına devam ediyor. Tıp literatüründe bu büyüklükte aort ve akciğer damarı arasında bağlantı sağlayan damar kapatma işlemi nadir olarak yapılmıştır” diye konuştu. Sağlığına kavuşan İsa Çakırbey ise, ameliyat etmeden damarını kapatan doktorlara teşekkür etti.