Akif ARICI/ ANTALYA, () - ANTALYA'da 51 yaşındaki Emine Sirkeci, pankreas kanserini 11 yıl arayla 2 kez yendi.
11 yıl önce karın ağrısı şikayetiyle hastaneye götürülen iki çocuk annesi Emine Sirkeci, pankreas kanseri teşhisiyle tedaviye alındı. O yıllarda Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahı Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından yapılan operasyonda pankreasının yüzde 30'u alınan Sirkeci, kemoterapi ve benzeri hiçbir destekleyici tedavi görmeden hastalığı yendi. 1 yıl sonra eşini kaybetmenin acısını yaşayan Sirkeci, çocukları ve yakınlarının desteğiyle hayata bağlandı.
11 YIL SONRA İKİNCİ KEZ YAKALANDI
2 ay önce karın ağrısı şikayetiyle tekrar hastaneye giden Emine Sirkeci, kötü bir sürprizle karşılaştı. 11 yıl önce yaşadığı dönemle tekrar karşılaşan Sirkeci, ameliyat için aynı doktora başvurdu. Özel Memorial Hastanesi'nde görev yapan Prof. Dr. Alihan Gürkan'a muayene olan Sirkeci, ikinci kez ameliyat masasına yattı. Operasyonda kanser olan pankreasının tamamı alınan Emine Sirkeci, yaklaşık 1 hafta sonra taburcu edildi.
Pankreas kanseri hastalarının 3'te 1'inde ameliyata başvurulduğunu ve ameliyat edilen hastaların da 3'te birinde başarıya ulaşıldığını belirten Prof. Dr. Alihan Gürkan, “Emine hanım 2003 yılında çok erken yakalanmış pankreas kanseri hastalığıyla bana başvurdu. Büyük bir pankreas ameliyatı yapılarak yaklaşık yüzde 30-40'lık bölümü alındı. Erken teşhisle birlikte ameliyatın ardından hiçbir kemoterapi almadan 11 yıl boyunca sorunsuz yaşadı. Çok ilginçtir, bir ultrasonda kalan pankreasında yeni bir tümör oluşumu karşımıza geldi. Literatüre bakıldığında, bir pankreas tümörünün 11 yıl aradan sonra yeniden nüksetmesi oldukça ender görülen bir durum. Sosyal anlamda ise Emine hanımın çok şanssız olduğu, ancak erken teşhisle aynı hastalıktan kurtulduğu için bir yönden de çok şanslı biri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
Ölümcül bir kanser türünü erken teşhisle iki kez yenen Emine Sirkeci ise “Çok şükür şu an çok iyiyim, hocama da güveniyordum zaten. İlk ameliyatım çok başarılı olmuştu. Kemoterapi ya da radyoterapi geçirmeden atlatmıştım o dönemi. İkinci kez duyduğumda ilk düşündüğüm şey hocamı aramak oldu. İlk önce İstanbul'a gittiğini duymuştum, ama Antalya'da olduğunu öğrenince çok sevindim. İkinci ameliyat da başarılı geçti" dedi.
Pankreasının tamamı alındığı için hayatı boyunca insülin kullanması gerektiğini belirten Emine Sirkeci, “Hocam tıp literatürüne gireceğimi söyledi. Aslında güzel bir şey, insanlar ümitsizliğe kapılmasın, benim başıma gelen şeyi görüp bilgilensinler" diye konuştu.

AA(SU/AAA) (FOTOĞRAFLI)