19 Mayıs 2017 - Cuma 19:45
Oruç tutarken tok tutan besinler
Ramazan’da gün boyu tokluk hissi yaşamak ve daha sağlıklı oruç tutmak için siz de bu besinleri tüketin

Oruç tutarken tok tutan besinler

Sahur sofralarında tok tutan besinlere yer verilmesi daha rahat bir şekilde oruç tutmayı sağlıyor.

Gün boyu tokluk hissi ve hızlı bir metabolizma için başta karabuğday, yumurta, tarçın ve çilek olmak üzere bazı besinlerin sahurda eksik edilmemesi gerekiyor.Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı Ramazan’da daha rahat oruç tutabilmek için tüketilmesi gereken besinleri anlattı.

Yumurtanın yanına karışık meyve suyu hazırlayın
Birkaç malzeme ile hızlı ama aynı zamanda tok tutucu bir sahur yapmak isteyen kişilerin en önemli yardımcısı yumurtadır. Her sahurda 2 adet haşlanmış yumurta tüketmek hem günlük D vitamini, demir ve mineral ihtiyacını sağlar hem de uzun süreli tokluk hissi ile pratik bir sahur kahvaltısı olur.Ama mutlaka yumurtanın yanına havuç, kivi, muz ve zencefilden oluşan bir meyve suyu karışımı hazırlanıp tüketilmelidir. Bu karışım yumurtaya ek olarak lif kaynağı sağlar, sıvı ihtiyacını düzenler ve tokluk hissini arttırır.

Karabuğday, yoğurt ve elma karışımı tokluk hissi verir

Yoğun lif ve mineral kaynağı olan karabuğday, sağlıklı öğünlerin başında geliyor. Karabuğday, tokluk hissi vererek kişiyi gün boyunca zinde tutar.

Sahur öğününde haşlanmış karabuğdayı birkaç yemek kaşığı yoğurt ve elma rendesi ile karıştırarak tüketebilirsiniz.

Bu karışımdaki elma vitamin depoları ile size enerji verecek, yoğurt ise gerekli kalsiyum ve d vitamini ihtiyacını yerine koyacaktır. Gün boyu tokluk hissi veren ve aynı zamanda yağ yakıcı olan bu karışımı sahurda tüketebilirsiniz.

Hem yağ yakıcı hem tok tutucu yulaf karışımı
Yulafı süt ile haşlayarak ve içerisine yine tok tutucu özellikteki yaz meyveleri ekleyerek harika bir sahur öğünü yaratabilirsiniz. Çilek, ananas gibi meyveler bu karışım için idealdir. Son olarak da ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tarçınla bu karışımı daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.

Çilek, en az kaloriye sahip olmasına rağmen en tok tutucu ve en fazla lif içeren meyvelerden biridir. Aynı zamanda şeker ihtiyacının dengelenmesi için de fayda sağlar.

Ananas ve tarçın ise bu karışımda metabolizmanızın hızlanması için destek verecektir. Yulaf kepeği ve süt ile hazırlanmış bir karışımın içerisine az pekmez ve peynir koyarak da hızlı ve kolay bir sahur öğünü hazırlayabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar özellikle yulaf kepeğinin mide ve bağırsak sorunlarına iyi geldiği ve sindirimi düzenlediğini göstermektedir.

Tok tutucu kabak, enginar çorbası

Sahurda çorba içmeyi seven kişiler hem metabolizmayı hızlandıran hem de tokluk hissi sağlayan kabak enginar çorbası tüketebilirler.

Kabak, enginar, tatlı kırmızı biber, brokoli ve domates karışımı ile yapılacak az yağlı bir çorbaya zencefil ve zerdeçal ekleyerek tok tutucu bir sebze çorbası hazırlayabilir. Sahurda bu çorbadan istenilen miktarda içilebilir.

Özellikle kabak ve enginar karaciğerde koruyucu etki yaparken çorba tok kalmamıza ve sıvı ihtiyacımızın toparlanmasına da yardımcı olur. Bu çorbanın yanında tüketilebilecek az yağlı 1-2 dilim peynir ise protein ihtiyacımızı toparlanmasına yardımcı olur.