TRAKYA Üniversitesi Edirne Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, sigara kullanımının ülkemizin en önemli sağlık sorunlardan biri olduğunu belirterek, “Ülkemizdi 16 milyon kişi hala sigara içiyor. Bütün ölümlerin 4’te birinin sebebi sigara.”dedi.
Edirne Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kadınlarda son günlerde sigara kullanımı arttığına dikkat çekerek, “Çocuklarda sigara kullanım yaşı oldukça düştü. Sağlık Bakanlığı’nın bu anlamda çalışmaları çok verimli.Sigara yasağı nedeniyle sigara tiryakilerinde önemli düşüş gözlendi. Bir sigara yaktığınızda 4 bin çeşit zehri içinize çekiyorsunuz. Sigara keyif değil bir bağımlı hastalığıdır ve kesinlikle tedavi olunması gereken bir hastalıktır.”dedi.
Toplumda ‘sigara içiyorum bana zararı yok’ şeklinde yaygın bir anlayış olduğunun altına çizen Prof. Dr. Tabakoğlu, “Her sigara içen kişi 15 yılını sigaraya teslim ediyor. Bunu çok açıklılıkla söylüyorum. Sigara içenlerin çoğu buna bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybediyor.Ömründen 15 yılını sigaraya vermek ne demek? Ben emekli oldum, ben gezeceğim, dolaşacağım, çocuklarımla zaman geçireceğim, dediğiniz anlarda kötü bir şekilde erken ölmektir.Tam süzülerek gelmiş hayatımızın en değerli kısmını sigaraya veriyoruz. Bu çocuğumuzun düğünü, torunumuzu görmemek olabilir.Tam çocuklarımın yanında geçireceğim onların bana ihtiyacı var biraz daha yaşasam dediğiniz anlarda, sigaraya verilmiş bir ömürdür””dedi.
Nikotin çok ciddi bağımlılık yapan bir madde olduğunu kaydeden Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, “Sigara içen kişi isenikotin bağımlısı olduğu için bırakamıyor. Aslında sigara tiryakisi nikotin bağımlılığıyla uğraşan biridir. Nikotinin hegemonyasında onun esiri olmuş biridir. Bundan nasıl kurtula biliriz biz nasıl yardımcı olabiliriz? Gerçekten bununla ilgili çok gelişmiş polikliniklerimiz var. Hastanelerimiz gelen herkese sigarayı bırakması yönünde çok önemli tedaviler uyguluyoruz.Genel hemen her ilde devlet hastanelerinde de polikliniklerimiz var lütfen başvurun”dedi.