Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - OKULLARIN açılmasına kısa süre kala veliler, çocuklarının okul çantalarını almaya başladı. Uzmanlar çocuğun ağırlığının yüzde 10'undan fazla olan, alt kısmı bel hizasından aşağıda ya da tek omuzda asılı sırt çantalarının, çocuklarda sırt ağrısı, duruş bozukluğu, omuz düşüklüğü gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda velileri uyarıyor.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'ndan Prof.Dr. Merter Özenci, özellikle eğitim hayatına yeni başlayan ilkokul öğrencileri için velilerin çanta seçiminde dikkatli olmalarını tavsiye etti. Prof. Dr. Özenci, sırtta taşınan okul çantasının ağır olması ya da çantanın hatalı kullanımının ilköğretim çağındaki çocukların vücut gelişimini olumsuz etkileyebileceğine işaret ederek, çocuklarda sırt ağrısı, duruş bozukluğu, omuz düşüklüğü, gibi sağlık sorunları konusunda uyardı.
TEKERLEKLİ ÇEKME ÇANTA DAHA UYGUN
Velilerin çocukların sırt çantası seçiminde nelere dikkat etmeleri konusunda bilgi veren Prof. Dr. Özenci, ideal okul çantasının ağırlığının çocuk ağırlığının yüzde 10'undan fazla olmaması, hafif malzemelerden imal edilmiş, kalın ve yumuşak askıdan oluşan sırt çantasının tercih edilmesi, çantanın alt kısmının çocuğun bel hizasından aşağı olmaması gerektiğini söyledi. Sırt çantasının tek omuzda taşınmasının ya da tek askılı sırt çantalarının kullanımının vücut sağlığını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Prof. Dr. Özenci, tek elde ya da tek omuzda taşınan çantaların sırt ağrısına, eğriliğine ve duruş bozukluğuna yol açabildiğini kaydetti.
Yanlış seçilen sırt çantalarında ağırlığın arkaya verilmesi nedeniyle öne eğilen çocukta duruş bozukluğu geliştiğini sık gözlemlediklerini aktaran Prof. Dr. Özenci, ağır çanta yerine tekerlekli çekme çantaların kullanımının vücut sağlığı için daha uygun olduğunu söyledi.
OTURMA ŞEKLİ DE ÖNEMLİ
Eğitim hayatına yeni başlayan çocuklarda oturma şeklinin önemine de dikkati çeken Prof. Dr. Merter Özenci, okul sıralarında uzun süre öne doğru oturarak vakit geçirmenin boyun, sırt ağrısı ve duruş bozukluğuna neden olabileceğini dile getirdi. Prof. Dr. Özenci, çocukların okul sırasında ya da evde bilgisayar karşısında oturduğu zaman masanın boyuna uygun olması gerektiğini söyledi.
SPOR VE HAREKETLİ YAŞAM ŞART
Ailelere çocukların haftada en az iki gün sporla ya da oyun sporlarıyla vakit geçirmesini sağlamaları çağrısında da bulunan Prof. Dr. Özenci, çocuklarda hareketli yaşam tarzının daha sağlıklı olduğunu, bilgisayar ya da televizyon ekranı karşısında uzun süre hareketsiz kalmanın kilo alımına yol açtığını kaydetti.
Çocukların sağlıklı vücut gelişimi için spor ve hareketliliğin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Özenci, "İlkokul çağında, 10 yaş altı çocuklar boş vakitlerini genellikle spor oyunlarıyla geçirmeli. Bu yaş grubundaki çocuklar, oyun çağını yaşadıkları için, ciddi kuralları ve disiplini olan takım sporlarına 10 yaşından sonra adapte oluyorlar. Sporu oyun olarak sevdirmeliyiz. Haftada en az 2 gün sporla ya da oyun sporlarıyla çocukların vakit geçirmesi ortopedik yönden daha iyi gelecek sağlamalarına yardımcı olur" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI