Çalışmak bazen o kadar yorucu ve tekdüze bir hal alıyor ki; cuma günleri mesai saatinin bitiminde yaşananlar, birebir olmasa da ilkokul çağındaki çocukların İstiklal Marşı sonunda okulu koşarak terk etmelerine benziyor. Kimi zaman bu yorgunluk ve stres tahammül edilemez boyutlara gelebiliyor ve bunun önüne geçilmezse ciddi sorunlara sebep olabiliyor.
İşte rahatlama önerileri:
Kısa meditasyonlar yapın
Uzak doğu kökenli olan meditasyon, zor durumlarda ciddi bir kurtarıcı olabilir. Meditasyon hakkında hiçbir bilgisi olmayanlar boş bir aralıkta gözlerini tamamen kapatıp 3-4 dakika boyunca sadece kalp ritimlerini ve kendi nefes alış verişlerini dinleyerek kendi içlerine dönüp, kısa bir meditasyon yapabilirler.
Nefes alma tekniklerini uygulayın
Anlık gelen sıkıntılarda uygulayabileceğiniz birkaç nefes alma tekniği o anki sıkıntıları aşmak için size fazlasıyla yardımcı olabilir. Bu teknikler arasında en başarılı ve en kolay olanlardan birisi 4-7-8 nefes tekniği.
Oturarak ya da yatarak uygulanması gereken teknikte öncelikle bir el karnın, diğer el ise göğsün üzerine konur. Ardından diyafram nefesinde olduğu gibi karından nefes alınır. İçten 4'e kadar sayana dek nefes almaya devam edilir. Ardından yine 7'ye kadar sayılarak nefes tutulur ve nefesi bırakırken de 8 saniye sayılarak bırakılmaya çalışılır. Zor zamanlarda bu tekniği 4-5 kere uygulamak beklemediğiniz kadar iyi bir sonuç verecektir.
Bitki çay için
Zor bir sürece girmişseniz ve işleriniz genel olarak çok yoğun ve siz de stres altında iseniz, çay ve kahve yerine strese iyi gelen bitki çaylarını denemenizde fayda var. Papatya, kediotu ve çarkıfelek çayları bu dönemi daha az hasarla atlatmanız için size yardımcı olacaktır.
Müzik dinleyin
Müzikle/ seslerle tedavinin geçmişi yüzyıllar öncesine dayanıyor. Artık günümüzde milyonlarca farklı alternatife birkaç dokunuşla ulaşmak mümkünken neden bunu kullanmayalım ki. Bu konuda size iyi gelen müzikleri tespit etme şansınız var. Ancak biz size bir de rahatlattığı ve strese iyi geldiği İngiliz Ses Terapisi Akademisi tarafından bilimsel olarak kanıtlanmış bir liste verelim.
Marconi Union – Weightless
Airstream – Electra
DJ Shah – Mellomaniac
Enya – Watermark
Coldplay – Strawberry Swing
Barcelona – Please Don't Go
All Saints – Pure Shores
Adele- Someone Like You
Mozart – Canzonetta Sull'aria
Cafe Del Mar – We Can Fly
Gözlerinizi kapatıp dinlendirin
Gözleri kapatıp en çok olmak istediğiniz yere bir yolculuk yapmak bir an olsa da bulunduğunuz ortamdan uzaklaşmak için en iyi yöntem. Bir de verdiğimiz listeden bir müzikle birlikte bunu yaparsanız birkaç dakika içinde bir dünya turu atıp gelmeniz mümkün olabilir.
Tatil planı yapın
Uzun süren ve bir türlü bitmeyeceğine inandığınız işler yüzünden üzerinize bir yılgınlık çökmüşse biraz ara verip tatil planlarınıza bir göz atabilirsiniz. Rezervasyonunuzu yaptırmak, uçak biletlerinizi almak, gideceğiniz yerde neler yapabileceğinizi araştırmak sizin için bir motivasyon kaynağı olabilir.
Temiz hava alın
Çok zor anlarda bulunduğunuz ortamdan uzaklaşıp 10 dakika temiz hava almanız üzerinizdeki yükü hafifletebilir. Tabii bu süreyi yine iş arkadaşlarınızla birlikte ve işle ilgili konuşarak geçirmeyin.
Basit egzersizlerden faydalanın
Özellikle masa başı çalışanlar için hem rahatlatıcı hem de sağlık için son derece önemli olan ufak hareketler ve egzersizler stres altında olunsa da olunmasa da hiçbir zaman ihmal edilmemeli.