İZMİR’de, 130 kilo ağırlığındaki 48 yaşındaki Nurcan Beşbudak’ın rahmi, 3 saat süren ameliyat sırasında 3 delikten girilerek yapılan laparoskopik ameliyatla çıkarıldı. Beşbudak, "Hiç ameliyat olmamış gibiyim" derken, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr. Fatih Şendağ, "“Eskiden bu hastalara 'Zayıfla gel' derdik. Gelmezlerdi, çünkü zayıflayamazlardı. Laparoskopi artık obezler için mucize bir yöntem" dedi.
Daha önce çok büyük riskler taşımasına karşın rahim ameliyatlarında 'Açık yöntem' dışında alternatif sunulamayan obez hastalar, artık laparoskopik yöntemle şifa buluyor. Obezlerin bu yöntemden yararlanabilmeleri için de zayıflamaları gerekmiyor. İzmir’in Seferihisar İlçesi’nde oturan, 'Morbid obez' grubuna giren 2 çocuk annesi, ev kadını  Nurcan Beşbudak, bu yöntemle kanamaya yol açan yumurtalık miyomlarından kurtuldu.
İzmir Kent Hastanesi’nde Prof. Dr. Fatih Şendağ tarafından yapılan kapalı ameliyat yöntemiyle son 4 yılını kabusa çeviren sorunundan kurtulduğunu belirten Beşbudak, şöyle devam etti:
"Yumurtalıklarımdaki miyomlar nedeniyle kanamalarım oluyordu. 2 yıl önce ameliyat kararı verildi. Ameliyat önerildi, ancak açık ameliyatla iyileşmemin 6 ay sürebileceği uyarısı da yapıldı. Şeker ve yüksek tansiyon hastasıyım. 6 ayda bile zor iyileşeceğim söylenince, kanamalara katlanıp, açıkça menopoza girmeyi bekledim. 'Menopoza girince kanamalar biter, iyileşirim' diye düşündüm. Düşündüğüm gibi olmadı. Gittiğim bir başka kadın hastalıkları uzmanı da ameliyat olmam gerektiğini, ancak riskli olduğunu, açık ameliyatı öneremeyeceğini söyledi, beni meslektaşı Prof. Dr. Fatih Şendağ’a yönlendirdi. Sonuçta da uygulanan laparoskopik yöntemle sorunlarım bitti. Üstelik ameliyattan üç saat sonra ayaktaydım. Mucize gibi, hiç ameliyat olmamış gibiyim."
Nurcan Beşbudak’ın aşırı şişmanlığının yanında diyabet ve tansiyon hastası da olmasının açık ameliyat riskini büyüttüğünü belirten Prof.Dr. Şendağ, şöyle konuştu:
"Karın kitlesinin çok büyük olması açık ameliyat için büyük risk yaratıyor. Açık ameliyatla iyileşme süresi uzun olduğu gibi yaranın enfeksiyon riski de yüksek. Böyle hastaların açık ameliyat sonrası hastanede uzun süre yatması gerekebilir, aylarca yatabilirler. Obez hastalar için açık ameliyatlar risk taşırken, laparoskopik yöntem de eskiden bu hastalara uygun değildi. Asistanlık dönemimde obez hastalara, “zayıfla gel’ denirdi. Hastalar geri gelmezdi, gelemezdi, çünkü zayıflayamazlardı. Ama zaman değişti, teknoloji çok gelişti. Artık laparoskopi, bu hastamız için de mucize, başka obez hastalar için de. Karında açtığımız üç delikten girerek hastamızın rahmini çıkarttık. Hastamız ağrısız, sancısız üç saatte ayağa kalktı ve taburcu ettik. Hastanın kendisi dahil kimse bu kadar hızlı iyileştiğine inanamıyor."

(İÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)