MARDİN’in Nusaybin İlçesi'ndeki Devlet Hastanesi'nde ilk kez kapalı yöntemle karaciğer ameliyatı yapıldı. 7 yıllık karaciğer hastası 75 yaşındaki Hazno Ortaç, karaciğerindeki kist başarılı bir ameliyatla alındıktan 2 gün sonra da taburcu edildi.
Nusaybin Devlet Hastanesi'ndeki ilk kapalı karaciğer ameliyatı, bulantı, iştahsızlık şikayeti üzerine hastaneye başvuran Hazno Ortaç'a yapıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Mehmet Uçar, hastaneye başvuran Hazno Ortaç'ın bunaltı, iştahsızlık şikayeti olduğunu belirterek, "Bu gibi karaciğer kist hastalıkları köpek, tilki gibi hayvanların dışkılarının otlara, sebzelere bulaşması sonucu, insanlara ve koyun keçi gibi hayvanların yemesiyle bulaşan bir hastalıktır. Bu yaşlı hastamızın hastalığıyla ilgili yaptığımız tetiklerde, parazit sonucu, genelde karaciğerde bulunan kist saptadık. Karaciğerdeki kist yaklaşık 8 santim boyundaydı. Hastamıza önce 3 haftalık ilaç tedavisi verdik, sonrasında ameliyat hazırlığını yapıp kapalı ameliyat dediğimiz laparoskopik yöntemle karaciğerin renal kistini çıkartık. Normalde bu gibi ameliyatlar açık ameliyatla yapılıyor. Açık ameliyatların hastanın ağrısı, tedavi süresi daha uzun sürüyor. Fakat kapalı yöntemle yaptığımızda hem hastanın taburcu olması, hem normal hayatına kısa sürede devam etmesi hem de ameliyat sonrası ikinci gün bu hastamızın hiçbir sıkıntısı olmadı, genel durumu iyi olduğu için hastamızı taburcu edeceğiz" dedi.
7 yıldan beri bu hastalık nedeniyle rahatsız olduğunu belirten Hazno Ortaç ise, "Ben 7 yıldır hastaydım. Bir çok hastanede tedavi oldum ancak bir türlü hastalığımın ne olduğu tespit edilmedi. Ben bu doktorun yanına geldim, hastalığımı tespit ederek kolay bir kapalı ameliyatla beni ameliyat etti. Allah razı olsun, o doktor beni iyileştirdi. Allah’ın izniyle hastalığımdan kurtuldum, şimdi çok iyiyim" diye konuştu.