SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde geçen yıl ilik nakli olan iki çocuk hasta, milyonda bir görülen Mukopolisakkaridoz Tip 1 (Hurler sendromu) hastalığı ile mücadele ediyor. Doç. Dr. Canan Albayrak, akraba evliliği ile ortaya çıkan bu hastalığın tedavisinde ilik nakli ile olumlu sonuçlar alındığını söyledi.
Tokat'ta yaşayan Arife ve Gökçe Hekimhan çiftinin çocukları 1 yaşındaki Yiğit Hekimhan ile Hakan ve Songül Çiçek çiftinin çocukları 3.5 yaşındaki Fatma Çiçek, geçen yıl farklı zamanlarda OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Çocuk Hematoloji Bölümü'nde yapılan tetkikler sonucunda iki çocuğa milyonda bir görülen Mukopolisakkaridoz Tip 1 (Hurler sendromu) hastalığı teşhisi konuldu. İki çocuğa da ilik nakli yapılması için uygun ilik arandı. Yiğit Hekimhan’a halasından alınan ilik, Fatma Çiçek'e ise anne ve babasının teyzesinden alınan ilik nakledildi. Tedavi süreci devam eden iki çocuğun da sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.
İki çocuğun da tedavilerini yürüten OMU Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Canan Albayrak, Mukopolisakkaridoz Tip 1 hastalığının akraba evliliği sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Doç. Dr. Albayrak, "Doğumdan hemen sonra bulgular ortaya çıkar. Hastalarda üst hava yollarında tıkanıklık, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, karaciğer dalak büyüklüğü, korneada bulanıklık, kalp hastalıkları, kemik anormallikleri ve santral sinir sisteminde ilerleyici hastalıkla ölüme sebep olan bir hastalıktır. Erken yapılan kemik iliği nakli bu hastalıkta kötü gidişi önler. Eksik olan enzimin damardan düzenli aralıklarla verilmesi fayda sağlar, beyin gelişimine faydası yoktur. Bu nedenle erken yapılan kemik iliği nakli en önemli tedavi şeklidir" dedi.
Hastalıkla mücadele eden iki çocuğun sağlığının iyiye gittiğini söyleyen Doç. Dr. Canan Albayrak, "Bu hastalık milyonda bir görülen bir hastalık. İki çocuğumuz da akraba evliliği nedeniyle bu hastalığa yakalandılar. Erken dönemde ilik nakli olarak tedavileri olumlu yönde gelişmeye başladı. Şuanda ikisinin de durumu iyiye gidiyor" diye konuştu.