İZMİR'in Torbalı İlçesi'nde, 4 yıl önce makrosefali hastalığından kafatası ve böbreklerinden bir diğerine göre büyük ve kalbi delik olarak dünyaya gelen Enes Öztürkci, önce bebekken yakalandığı zatürreyi, sonra diğer hastalıklarını sırasıyla yendi. Son olarak omuriliğinin zayıf olması nedeniyle yürüme güçlüğü çektiği belirlenen minik Enes, 1 yıl süren fizik tedavi sonrası bu engeli de aşmayı başardı. Minik Enes'in herhangi bir sorun almadan yürümeye başladığını gören ailesi ve doktorlarının mutluluğu gözlerine yansıdı.
Gıda üzerine faaliyet gösteren bir firmanın sahibi 45 yaşındaki Nesim Öztürkci ve ev kadını 38 yaşındaki Havva Öztürkci çiftinin 4 yıl önce Enes adını verdiği 3'üncü çocuğu dünyaya geldi. Yaşıtlarına göre kafatası büyük olan Enes'in Makrosefali hastası olduğu, ayrıca bir böbreğinin diğerinden daha büyük ve kalbinin de delik olduğu ortaya çıktı.
HASTALIKLARI SIRAYLA GERİDE BIRAKTI
Minik Enes'in son olarak zatürreeye yakalanması üzerine yılmayan Öztürkci çifti, mücadeleye girişti. Minik Enes, tedavileri sonrası ilk zatürreyi yendi. Ardından İzmir Kent Hastanesi'nde yapılan operasyonla büyük böbreği küçültülerek olması gereken normal haline getirildi. Enes'in kalbindeki delikte zamanla kapandı. Enes'in sağlık sorunlarını bir bir geride bırakmasının mutluluğunu yaşamak üzereyken Öztürkci çifti, küçük çocuğun yürüme güçlüğü çektiğini fark etti. Özel Torbalı Tıp Merkezi'nde yapılan kontrollerde omuriliğinin zayıf olduğu ortaya çıkan Enes için fizik tedavi egzersiz programı hazırlandı. 1 yıl süren fizik tedavi programı sonrası minik Enes, bu güçlüğü de geride bıraktı. Herhangi bir sorun yaşamadan yürüyebilen Enes için pastalı kutlama yapıldı.
RAHATLIKLA YÜRÜYECEK
Tedavisinin tamamlandığını söyleyen Fizyoterapist Meral Demirel, "Tedavi aşamasında hastamız desteksiz ayağa kalkıp durabiliyor ve kısa mesafeli adımlar atabiliyordu. Amacımız hastamızın uzun mesafeli yürümesini, engelleri aşabilmesini ve merdiven çıkabilmesini sağlamaktı. Bunu da başardık. Haftada 5 gün günlük de 1'er saatlik tedavimiz tamamlandı. Uzun süren tedavi sonrasında Enes'i yürütmeyi başardık. Tedavisi bitti. Artık rahatlıkla bağımsız bir şekilde yürüyebilecek" diye konuştu. Enes'in rahatlıkla yürüyebildiğini gören ailenin mutluluğu gözlerine yansıdı, "Dünyalar bizim oldu. Omuriliği zayıf olduğu için yürümekte büyük bir zorluk çekiyordu. Ancak yapılan tedavi olumlu sonuçlandı. Yetkililere teşekkür ediyoruz" dedi.
MAKROSEFALİ HASTALIĞI NEDİR?
Makrosefali özellikle bebeklerde olmak özere, kafa çapının normalden büyük olması anlamına gelir. Normalden büyük olması demek genel olarak mensubu olduğu ırkın standart sapmasından 3- 4 santimetre büyük kafaya sahip olmak anlamına gelir. Genelde kalıtımsal etkenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır ve erkek bebeklerde kız bebeklerden 3 kat fazla görülmektedir.

FOTOĞRAFLI