ADANA'da 8 aylık hamileyken kalp krizi sonucu ölen 32 yaşındaki Çilem Angay'ın adı verilen ve doğum sırasında oksijensiz kaldığı için yürüyüp konuşamayan 4 yaşındaki kızı Çilem, artık koşacak.
Merkez Yüreğir İlçesi'nde ev kadını Çilem Angay, 2008'de balıkçılık yapan İbrahim A. ile evlendi. Mutlu bir evliliği olan genç kadın, 2009 yılında 8 aylık hamileyken yüksek tansiyona bağlı kalp krizi geçirdi. Hastaneye kaldırılan Çilem Angay, doktorların çabasına karşın yaşamını yitirdi. Kadının karnındaki bebeği kurtarmak için seferber olan doktorlar, sezaryenle bebeği aldı. Doğum sırasında oksijen yetersizliği yaşayan bebek 2 aylık tedavinin ardından taburcu edildi. Toprağa verilen annesinin adı konulan bebeğe, anneannesi 60 yaşındaki Meliha Angay ve teyzesi 23 yaşındaki Özge Angay bakmaya başladı.
İLK ADIMINI ATTI
Yaklaşık 2 ay sonra da babası İbrahim A., minik Çilem'i terk edip başka birisiyle evlendi ve bir daha çocuğunu arayıp sormadı. Doğuma bağlı hastalığı nedeniyle tedavi gören küçük Çilem, devlet yardımıyla özel eğitim alsa da 4 yaşına gelmesine rağmen ne konuşabildi ne de yürüyebildi. Küçük Çilem'in yürek burkan dramını haberlerden öğrenen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi yöneticileri tedavisini üstlendi. Hastane Başhekimi Yeşim Taşova'nın girişimleriyle geçtiğimiz 2 Ocak'ta küçük çocuk hastaneye getirildi ve tedavisine başlandı. Fizyoterapist Cumali Şahin gözetiminde tedavisi yapılan minik Çilem, yürüme bandında ilk adımlarını atmaya başladı.
'HEM YÜRÜYECEK HEM KONUŞACAK'
Yürüme bandında yürümeye çalışırken etrafa gülücükler saçan küçük çocuğun başarılı bir tedavinin ardından ayağa kalkıp koşabileceğini ve konuşabileceğini açıklayan Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Dinçer Yıldızdaş, şunları kaydetti:
"Çilem'in fizik tedavi programına başladık. Bazı filmleri çekildi. Filmlerinde anne karnında oksijensiz kalmasına bağlı bazı değişiklikler olduğunu gördük. Şimdi dengesizlik ve istemsiz hareketleri var. Ama bunun zamanla azalacağını düşünüyoruz. Fizyoterapi ile beraber yavaş yavaş yürüme egzersizlerine başlandı. İlk başlarda belki cihazla ve destekle yürümeye başlayacak ama zamanla bu dengesiz ve istemsiz hareketler kontrol edilince daha iyi olacağını düşünüyoruz. Çilem'in ayağa kalkıp kendi başına yürüme şansı olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte konuşabilecek. Ama fizyoterapiye uyumu çok önemli. Zamanla bir umudumuz var."
'BABASI ARAYIP SORMADI'
Küçük kızın anneannesi Melike Angay ise ilk adımlarını atan torunuyla ilgilenen doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkür etti. Torunuyla ilgili haberler çıktıktan sonra herkesin seferber olduğunu belirten Angay, "Babası ise Çilem'i bu süreçte hiç aramadı ve görmedi. Çilem ile ilgili çıkan haberleri görünce sinirlendi, telefon açtı. Biz de gelip çocukla ilgilenmesini söyledik ama sonra arayıp sormadı. Ama biz sonuna kadar Çilem'in yanındayız" dedi.