AKDENİZ Üniversitesi'nde 2.5 yaşındaki Suzan Burçin Gökdemir'e nakledilen ve minik bedenine büyük gelen böbreği doktorlar, karnının arka tarafına, karaciğerin altına yerleştirdi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Organ Nakli Merkezi'nde, geçen 24 Ekim'de minik Suzan Burçin Gökdemir'e, annesi 33 yaşındaki Döndü Gökdemir'in böbreği nakledildi. Organ Nakli Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, 150 gram ağırlığında, 12 santim büyüklüğündeki böbreğin, zorunlu olarak vücudun arka bölümüne, karaciğerin hemen altına yerleştirildiğini kaydetti. Bu durumun sıradan nakillerden olmadığına dikkati çeken Doç. Dr. Dinçkan, kilosu az çocuklarda nakledilen böbreğin vücudun en büyük organı olduğunu anlattı.
HASTANIN DURUMU İYİ
Merkezlerinde sık olmamakla birlikte bu tür nakillerle karşılaştıklarını dile getiren Doç. Dr. Dinçkan, "Annenin böbreği doğal olarak bu kadar küçük bir bebek için büyük geliyordu. Bu nedenle ana atardamar ve toplardamara gelecek şekilde anneden aldığımız böbreği, karnın arka tarafında karaciğerin hemen altına yerleştirdik. Şu anda hastamızın durumu gayet iyi" dedi.
Teknik olarak zor olan bu tür pediatrik ameliyatlarda kullanılan cerrahi malzemelerin önemine de işaret eden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Yetişkin bedenden organlar küçük bedenlere nakledilirken daha hassas cerrahi malzemeler ve daha ince teknikler kullanılıyor. Tüm bu zorluklara karşın organ nakli en ideal tedavi yöntemidir" diye konuştu.