Erol AKKIR/ANTALYA, () - ANTALYA'da bir tür genetik hastalık olan akçaağaç şurubu hastalığına yakalanan 3 yaşındaki Baran Ayas, babasından alınan karaciğer dokusuyla yaşama tutundu.
İki günlükken anne sütü aldığı sırada aşırı sancı ve ağlama nöbetleriyle doktora götürülen Baran Ayas'ın vücudunun enzim üretmediği belirlendi. Yapılan tetkikler sonucu Baran Ayas'ın, bir tür genetik hastalık olan akçaağaç şurubu hastalığına yakalandığı belirlendi. Yeterli kiloya ulaşan minik Baran, 3 ay önce Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde, Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu tarafından ameliyat edildi. Baran Ayas, müteahhit babası 36 yaşındaki Ekrem Ayas'ın karaciğerinden nakledilen dokuyla sağlığına kavuştu.
Operasyonun başarılı geçtiğini aktaran Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, bu hastalığa yakalananların idrarının akçaağaç şurubu gibi kokması nedeniyle hastalığa bu adın verildiğini belirterek, "İhtiyacı olan enzimin karşılanmasını sağladık ve hastamızı kurtardık" dedi.
AYNI DURUMDAKİ HASTALARA UMUT OLDU
Operasyon sırasında babanın karaciğerinin dörtte biri olan 200 gramını alıp Baran'a naklettiklerini kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, "Bu nakille vücudun yüzde 10 oranında enzimini karşılayan karaciğer, Baran için yeterli oldu. Doğduğu günden beri özel gıdalarla beslenen Baran, artık ailesiyle birlikte yemek yiyor ve normal gıdalar alabiliyor" diye konuştu. Hastalığın enzim eksikliğiyle geliştiğini belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Bu karaciğer nakli, hastanın özel durumu nedeniyle önemliydi. Özel gıdalarla beslenen bu tür hastalar, 2 ile 10 yaş arasında kaybediliyordu. Türkiye'de bu durumdaki tüm hastalar için Baran umut oldu" dedi.
ÖZEL GIDA İÇİN HER AY 15-20 BİN LİRA
Baran'ın beşinci çocukları olduğunu, diğerlerinde hiçbir hastalık olmadığını kaydeden Ekrem Ayas, "Yavrumun yaşaması için karaciğer nakli olması gerektiğini duyunca hemen verici oldum. Yavrumun yaşaması için her şeyi yapardım, karaciğerim feda olsun" ifadelerini kullandı. Baran'ın tüm gıdalarının yurt dışından getirildiğini söyleyen Ekrem Ayas, "Her ay 15- 20 bin lira masrafı oluyordu. Yurt dışında yaşayan kardeşlerim de yardım ediyordu. Yurt dışından gelen gıdalar sıfır proteinli olduğu için özel üretiliyormuş" diye konuştu.

EA(HA/CK) (FOTOĞRAFLI)