Mide sancısı şikayetiyle hastaneye başvuran hastadan endoskopik yöntemle çıkarılan "cennet hurması" doktorları bile şaşırttı.

Ameliyatı gerçekleştiren GATA Gastroentereoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uygun, ""Benim 32 yıllık hekimlik hayatımda ilk kez karşılaştığım bir durum oldu." diyerek şaşkınlığını dile getirdi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Uygun önderliğindeki ekip, eşine az rastlanır bir mide operasyonu gerçekleştirdi. 

Alınan bilgiye göre Zeki Baş, (60) midesindeki şiddetli ağrı, hasımsızlık ve gaz şikayetiyle Trabzon'da bir hastaneye başvurdu. Yapılan ilk değerlendirmede hastanın midesinde bir kitle tespit edildi ve ameliyatla alınması önerildi. Ameliyat olmak istemeyen Baş, Ankara'ya gelerek Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji bölümüne başvurdu.

Hastanın tetkiklerini değerlendiren Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Uygun, açık ameliyat yerine kapalı yöntem olarak bilinen endoskopik müdahaleyi tavsiye etti. Öneriyi kabul eden Baş'ın midesinde çok sayıda tükettiği cennet hurmasının oluşturduğu kitle tespit edildi.

"İLK KEZ KARŞILAŞTIĞIM BİR DURUM OLDU"
Yapılan operasyona ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Prof. Dr. Uygun, ilginç bir deneyim yaşadıklarını ifade ederek, "Benim 32 yıllık hekimlik hayatımda ilk kez karşılaştığım bir durum oldu. Bugüne kadar ot parçaları, çivi, cam, toprak ve kumaş yiyenleri gördüm ve bunları çıkardım ama cennet hurması olarak ülkemizde de çok tüketilen bu bitkiden tahmininizin çok ötesinde tüketen bir hastamızın midesinde bitki liflerinin birleşmesiyle oluşan kitleyi çıkarmak ilk oldu." ifadelerini kullandı. 

MİDENİN KAPLANDIĞINI GÖRDÜK
Fazla tüketime bağlı olarak oluşan hurmanın mideden tahliye edilemediği için yediği bölgede şişlik, gaz, iştahsızlık gibi şikayetlere neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Uygun, "Gerekli incelemeler yapılmış. Endoskopi ile girildiği zaman bütün midenin kaplandığı gördük. Sağından, soluna geçilemeyecek derecede bir kitle oluşturmuş. Bunun ameliyatla alınabileceği de söylenmiş ancak hastamız bunu kabul etmeyerek araştırma içine giriyor ve bize geliyor." dedi. 

FAZLASI KARACİĞER YAĞLANMASINA NEDEN OLUR
Uygun, seanslar halinde Baş'ın midesindeki kitleyi parçalayarak tahliye ettiklerini dile getirerek, hastanın şu an temiz bir mideye sahip olduğunu ve beslenlenebildiğini söyledi. 

Prof.Dr. Uygun, meyve tüketimi konusunda, "Herşeyin fazlası zararlı olduğu gibi meyvenin de kesinlikle fazlası zarar. Bir avuçtan daha fazla tüketilmemeli. Normal ideal bir insan organizmasının tüketebileceği fruktoz herhangi bir meyveden bir avuç tüketebilir. Daha fazlası da karaciğer yağlanmasına sebep olur. Bir avuç istediğiniz her meyveyi tüketebilirsiniz. Bunun dışındakiler kişiye yağ olarak dönebileceğinden zararlıdır." önerisinde bulundu.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Uygun operasyonu gerçekleştirdi.