Tolga YILDIRIM/ANTALYA, () - MUTFAK Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Metin Yurdagül, margarinin kalp hastalığı, kanser riskini artırdığı, bağışıklık sistemini zayıflattığı, kilo aldırdığı, anne sütünün kalitesini düşürdüğü, damar tıkanıklığına neden olduğu yönündeki görüşleri eleştirerek, "Margarin tamamen bitkisel yağ. Kolesterol ve trans yağ içermez. Margarinden ölen birini hiç duydunuz mu?" dedi.
Antalya'daki bir otelde, MÜMSAD tarafından 'Bilgi Kirliliğine Son' sloganıyla toplantı düzenlendi. Toplantıda dernek başkanı Metin Yurdagül, 2004 yılında kurulan derneğin en çok margarin ile hazır çorba konusundaki bilgi kirliliğini önleme amacıyla çaba gösterdiğini belirtti. Son yıllarda gıda sektöründeki bilgi kirliliği nedeniyle insanların yanlış yönlendirilmesi sonucu, sağlıklı yaşam ve yemek alışkanlığının da olumsuz etkilendiğini aktaran Yurdagül, televizyon programında, haberlerde çoğunlukla uzman olmayan kişilerin görüşlerinin paylaşıldığını söyledi.
Yurdagül; margarinin kalp hastalığı, kanser riskini artırdığı, bağışıklık sistemini zayıflattığı, kilo aldırdığı, anne sütünün kalitesini düşürdüğü yönünde görüşlerin yanlış olduğunu belirtti. Bu düşünceyi paylaşanları eleştiren Yurdagül, "Margarinden ölen birini hiç duydunuz mu?" diyerek tepkisini dile getirdi. Margarinin bitkisel bazlı olduğunu vurgulayan Yurdagül, margarinde A, D ve E vitamini bulunduğunu, sabah kahvaltısında ekmek üstüne sürülen margarinin enerji ile vitamin içerdiğini söyledi.
İnsan beslenmesinde karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin öneme sahip olduğuna dikkati çeken Yurdagül, "Bunlardan yağ en çok kalori veren. Yağ yemeden insan yaşayamaz, hücreler ölür ve vücut çöker. Yağ günlük alınması gereken kalorinin yüzde 30'u olmalı. Bunu yüzde 50'ye çıkarırsanız hangi yağı yerseniz zararlı. Margarinin diğer yağlardan farkı yok. Her şeyin fazlası zarar. Yağ da bunlardan biri" diye konuştu.
Yurdagül, şunları söyledi:
"Margarin tamamen bitkisel yağ içerir. Kolesterol ve trans yağ içermez. Margarinin trans yağ ve doymuş yağ içerdiği, katı olduğu için vücutta donduğu böylece damarları tıkadığına dair yanlış bilgiler var. Doymuş yağ oranı kase margarinlerde yüzde 14. Tabiatta bulunan yağlar hem doymuş hem de doymamış olarak geçer. Zeytinyağında yüzde 15 doymuş yağ var. Kase margarindeki doymuş yağ oranı ile likit yağlardaki oran hemen hemen aynı. Kase margarinlerin yağ içeriği yüzde 60. Bu nedenle aynı miktarda margarin sıvı yağlara göre yüzde 30-40 daha az enerji verir."
Margarinin dünyada 1869 yılından itibaren, Türkiye'de ise 1952 yılında kullanılmaya başlandığını aktaran Yurdagül, Türkiye'de son 10 yılda evlerde kullanılan kase margarin miktarı azalırken, dışarıda tüketimin artmasına bağlı olarak ev dışında kullanılan margarinde artış görüldüğünü belirtti. Türkiye'de yıllık 570 bin ton tüketim, 154 bin ton ihracat olmak üzere toplam 725 bin ton üretim yapıldığını ve bunun 3 milyar lira ekonomik hacme sahip olduğunu dile getiren Yurdagül, kişi başı 7.5 kilo margarin tüketimi yapıldığını söyledi.

TY(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)