Nursima KESKİN/ERZURUM, () - ERZURUM'da lise öğrencileri astım hastalığına dikkat çekmek için 'Rahat bir hareket aktif bir yaşam' sloganıyla proje başlattı.
Yakutiye Kız Teknik ve Meslek Lisesi hasta ve Yaşlı Bakımı Bölümün eğitim-öğretim gören 11'inci sınıf öğrencileri Aslı Kağızmanlı, Halime Türkeş, Gülay Güler, Gizem Dedeoğlu ve Şuheda Tunca astıma dikkat çekmek için proje başlattı. Öğrenciler, Sağlık-Hemşirelik öğretmeni Ümmücansu Ayık yönetiminde astımla ilgili bastırdıkları broşürleri lisenin önünde kurdukları stantta vatandaşlara dağıttı.
Aslı Kağızmanlı birçok kişinin astım hastalığı konusunda neler yapması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını bu nedenle bir sosyal sorumluluk projesi başlattıklarını söyledi. Babası ve sınıf arkadaşının astım hastası olduğunu anlatan Aslı Kağızmanlı, broşürleri halka dağıtarak konuyu aydınlatmaya çalıştıklarını söyledi. Kağızmanlı, "Astım hastalarının yanında onların krizini tetikleyen şeyler yapıyoruz. Bunlara hiç dikkat etmiyoruz. Bunu farkedince astım konusunda proje başlattık. Astım belirtilerini, tetikleyici unsurlarını, ne tür ilaçlar kullanılıyor bu konuda halkımızı aydınlatmaya çalışıyoruz. Astım krizi tutan kişiye su verilmeye çalışılıyor. Halbuki su verildiğinde hasta boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Halkımızı biliçlendirerek doğru bilinen yanlışları ortaya çıkarıyoruz. Yaptığımız anketlerde halkımızın yaklaşık yüzde 30'u astım hakkında bilgi sahibi" diye konuştu.

NK(KS/BT) (FOTOĞRAFLI)