Murat YAYIN/MALKARA (Tekirdağ), () - TEKİRDAĞ’ın Malkara İlçesi’nde, Hüseyin-Arzu Kolcular çiftinin iki çocuğundan 7 yaşındaki Mustafa’ya kalp yetmezliği teşhis konuldu. Kısa sürede kalbine pil (Implantable Loop Recorder) takılmazsa oğlunun hayatını kaybedeceğini ifade eden baba Kolcular, "Kalp pili takılmazsa doktor çocuğumun öleceğini söylüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiyatı 6 bin lira olan cihazı karşılamıyor. Bir an önce o pilin çocuğumun kalbine takılması için herkesten ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’ndan yardım istiyorum" dedi.
Malkara’da taşeron işçi olarak asgari ücretli çalışan 32 yaşındaki Hüseyin ve ev kadını olan 29 yaşındaki Arzu Kolcular çiftinin iki çocuğundan biri olan 7 yaşındaki Mustafa’ya geçen mayıs ayında bayılması üzerine götürdükleri Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Tekirdağ Devlet Hastanesi’nin yönlendirmesiyle Özel İstanbul Medipol Mega Hastanesi’ne giden küçük Mustafa’ya burada da damar fazlalığı, ritim bozukluğu ve damarda kasılma teşhisi konuldu. Ayrıca hastane, Mustafa Kolcular için "Hastaya hayatı tehdit edici bayılmaları olduğundan dolayı 'Implantable Loop Recorder' takılması gerekmektedir. Bu aletin satış fiyatı 5 bin 670 lira olup toplam işlem için gereken tutar 6 bin liradır" raporu hazırladı.
'6 BİN LİRALIK CİHAZI SGK KARŞILAMIYOR'
İşçi olan Hüseyin Kolcular, oğlunun sık sık bayıldığını ve kalp yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi. Kolcular, oğluna kalp pili takılmazsa hayatını kaybedeceğini, ancak SGK'nın pil masrafını karşılamadığını ifade ederek, "Doktorlar yapılan incelemelerin ardından kalbine pil takılmazsa öleceğini söylediler. Devlet büyüklerimize başvuru yaptık. Hiçbir yerden yardım çıkmadı. Büyüklerimizden yardım bekliyoruz. Çocuğumun yaşamasını, tedavisinin uygulanmasını istiyorum. Takılması gereken cihazın fiyatı 6 bin lira. Hiç durumum yok. Kirada oturuyorum. Asgari ücretle geçiniyoruz. Asgari ücretle evimi bile zor geçindiriyorum. Bazen elektrik su faturalarımı bile ödeyemiyorum. Evimde elektriği kesiyorlar. Çocuğuma yardım edilsin istiyorum" dedi.
Anne Arzu Kolcular ise çocuğunun ölecek duruma gelmesine rağmen kendilerinin bir şey yapamadığı için çok üzüldüğünü söyledi. Kolcular, "Durumumuz yok. Doktor 'Çocuğunuzun ölüm ensesinde geziyor' dedi. Çok sağlık kurumuna gittik. Hiçbir şekilde yardım gelmedi. Allah rızası için yardımseverlerden bir yardım istiyoruz. Evimizde elektriğimiz kesiliyor, suyumuz kesiliyor. Evimizi eşimin çalıştığı tek asgari ücretle geçindiriyoruz. Çocuğuma bu kalp pili takılmazsa doktor çocuğumun öleceğini söylüyor. Ve bir an önce o pilin çocuğumun kalbine takılmasını istiyorum. Fiyatı 6 bin lira. Bu pil için Allah rızası için bir yardım istiyoruz. SGK'ya gittik, bunun karşılanmadığını söylediler. Sigorta bize hiç yardımcı olmadı. Sağlık Bakanımız da Trakyalı feryadımızı duysun. Bakanımızdan da yardım istiyoruz. Her şeyi çocuğum için istiyorum. Yoksa çocuğum ölecek" diye konuştu.
Kalbine pil takılmazsa öleceğini bildiğini söyleyen Mustafa Kolcular da ailesinin parası olmadığı için tedavi olamadığını ve ölmek istemediğini belirterek "Ameliyat olmazsam öleceğim. Yaşamak istiyorum. Yaşayamazsam kardeşime kim bakacak" dedi.
SGK LİSTESİNDE YOK
Mustafa’nın yaşaması için gerekli olan kalp pili (İmplantable Loop Recorder) SGK Sağlık Uygulama tebliğinde karşılanmayan cihazlar arasında yer alıyor. Tebliğin 18’inci maddesinde yer alan açıklamaya göre,  "(18) Viskosüplemantasyon ürünleri (SUT ve eki listelerde belirtilenler hariç), Inflow kateter, Implantable Loop Recorder, Pelvik Taban Kas Çalıştırıcı cihazların bedelleri kurumca karşılanmaz" deniliyor.

FOTOĞRAFLI