KIRIKKALE Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Uzun, 3-10 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, 2013 yılı içinde Kırıkkale'de organ bağışı yapan kişi sayısının 120'ye ulaştığını belirtti.
Organ bağışı konusunda sağlık çalışanları, din görevlileri ve basın mensuplarının üzerine bazı görevlerin düştüğünü belirten Dr. Uzun, 2013 yılı itibari ile Kırıkkale'de organ bağışı yapan kişi sayısının 120'ye ulaştığını açıkladı. Uzun, "Tüm vatandaşlarımızı organ bağışı yapmaya ve hayatını kaybeden yakınlarının organlarını bağışlamaya davet ediyorum" dedi.
Organ bağışının tanımını yapan Dr. Uzun, kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastalarının tedavisi için kullanılmasına izin vermesi olduğunu kaydetti. Organ Naklinin ise görev yapamayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemi olduğunu belirten Dr. Uzun, 18 veya üstünde bir yaşta olup akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışında bulunabileceğini söyledi.
Organ ve doku nakli hizmetlerinin ülkemiz açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Dr. Uzun, Kırıkkale'de İl Sağlık Müdürlüğü, Yüksek İhtisas ve Devlet Hastanesi ile Emniyet Müdürlüğü'nde ilgili birimlere başvuru yapılarak beklenmedik ölümleri halinde organlarını bağışladığına dair bir belgeyi iki tanık önünde doldurup, doku ve organ bağış belgesi alınabileceğini hatırlattı, şunları söyledi:
"Tedavileri sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastaların sayıları giderek artmaktadır. Bu hastaların bir kısmı uygun organ ve doku bulunamadığı için yaşamlarını kaybetmekte, bir kısmı ise tedavi olmak amacı ile yurt dışına giderek organ ve doku nakli olmaya çalışmaktadır. Yurt dışı tedavileri ülkemize trilyonlarca liralık maliyet getirmektedir. Yurt dışına tedaviye giden bazı hastalar ise uygun olmayan koşullarda yapılan nakiller nedeniyle hayatlarını kaybetmektedirler."