KAYSERİ Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Ümit Işıldak, yeni torba yasa ile aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesine tepki göstererek, "Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Zaten bir önceki yasaya göre ihtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya hazırız ama neden ayda 8 saat şartı getirildi anlayamadık" dedi.
25 yıllık hekim olduğunu ve Sağlık Müdürlüğü'nce çeşitli görevlerde bulunduğunu belirten Dr. Ümit Işıldak, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, kentte 381 aile hekiminin görev yaptığını, 167 doktorun üyeleri olduğunu söyledi. Kayseri'de aile hekimliğinden yararlanların sayısının oranın yüzde 30'lardan yüzde 70'lere ulaştığını dile getiren Işıldak, şöyle konuştu:
"Dernek olarak , ERÜ ile bilimsel bir çalışma yapacağız. Hastaların kayıtlı olduğu aile hekimine başvurmadan ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına gitmemesi gerekir. Zorunlu olsaydı aile hekimlerinden yararlanma oranı çok daha artacaktı. Gerçi sağlık kuruluşlarının ve özel hastenelerin bir takım katkı payı alması bunu sağladı. Dolaylı sevk zincirini ortaya çıkardı. Katkı payı ortaya çıktığında ya da arttığında aile hekimlerine başvuru sayısı artıyor. Şu an Kayseri'yi baz aldığımızda aile hekimine başvuru oranının yüzde 70-75'lerden aşağı olmadığına inanıyorum."
Aile hekimlerine "ihtiyaç ve zaruret" halinde nöbet zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, bu uygulamanın son dönemde yapılan düzenlemeyle ayda 8 saat şartına bağlandığına dikkati çeken Dr.Işıldak, ''Şu an Kayseri kent merkezinde 260 civarında aile hekimi var. Kanunda yapılan değişiklikle 'bu insanların hepsine 8 saat nöbet yazacaksınız' anlamı çıkıyor. Bunun pratikte uygulanabilirliğini tartışıyoruz. Sayın bakanımız 'eğitim amaçlı' diyor ama biz ona katılmıyoruz. Acil hekimliği, ayrı bir uzmanlık gerektirir. Eskiden hepimiz acil servislerde çalıştık. Çünkü ihtiyaç vardı. İhtiyaç olduğunda hepimiz nöbet tutmaya da hazırız. Böyle bir yasa da zaten vardı ama ayda 8 saat şartı neden getirildi anlayamadık" dedi.