İZMİR'de özel bir hastaneye kasık ağrısı şikayetiyle giden 65 yaşındaki Sami Çetin'e aort anevrizması tanısı konuldu, karnı açılmadan stent takılarak hayatı kurtarıldı.
Vücudun en büyük damarı aort üzerinde hiç belirti vermeden oluşan kesecikler, genişlemeler, patlamaya hazır bir bomba gibi insan yaşamını tehdit edebiliyor. Yeni tanı ve tedavi yöntemleri bunu patlamadan yok etmeyi mümkün kılıyor. İzmir Özel Tınaztepe Hastanesi’nde Prof. Dr. İsa Durmaz, Op. Dr. Hasan Reyhanoğlu, Op. Dr. Kaan Özcan, Op. Dr. Murat Ertürk, kasık ağrısı şikayebi ile başvuran SSK emeklisi 65 yaşındaki Sami Çetin'e karnını açmadan müdahale edip, patlamak üzere olan aort anevrizmasına stent takarak yaşama döndürdü.
Eşi Fatma Çetin ile 45 yıldır evli olan Sami Çetin, kasığında bir ağrı hissettiğini belirterek, “Çok hafif bir ağrı oluyordu. Prof. İsa Durmaz’ın eski hastasıyım, bana 9 yıl önce by-pass ameliyatı yapmıştı. Yine hocamızı bulup başvurdum. Yapılan muayanede ve çekilen MR’da aort anevrizması olduğu, acilen ameliyata alınmak gerektiği söylendi. İki çocuk, iki torun sahibiyim. Önce Allah’a güvendik, sonra İsa Bey’e. Kendimizi teslim ettik. Doktorlarımıza sonsuz teşekkürler. Bize tam yeni yıl hediyesi oldu” dedi.
Eskiden bu tip ameliyatların mutlaka karın açılarak yapıldığını belirten Prof. Dr. İsa Durmaz, “Dün ameliyat olan hasta bugün geziyor, üçüncü gün taburcu oluyor. Eski yöntemde en az 10 gün kalıyorlardı” dedi. Uygulanan yeni yöntemle ise kasıktan kateterle damara girilip, anevrizmanın bulunduğu yere stent takıldığını belirten Prof. Dr. İsa Durmaz, operasyonun sadece iki kasıktaki birer küçük kesiyle, 45 dakika ile 1 saat arasında tamamlandığını söyledi.