Kasapta ‘tele köfte’
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, kasaplarda önceden hazırlanmış köfte, parçalanmış tavuk gibi ürünlerin satışını kısıtlayan tebliği yayımlandı.
Tepkiler üzerine yumuşatılan tebliğe göre, kasap köftesi tamamen yasak olmayacak ama anında hazırlanmak zorunlu olacak. Kasaplar, köftede kuyruk olmasını, “telefon” formülüyle aşacak. Telefonla sipariş veren müşterinin köftesi o gelene kadar hazırlanabilecek.
Tavuk da müşterinin talebiyle, gözünün önünde parçalanacak. Köftecilerin hazır köfte satışı ise imalat iznine bağlı. Yeni düzenlemeyle büyük et restoranları da çiğ et satamayacak.

Çiğ et sakatata değmeyecek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi gazete’de yayımlandı. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlere dışarıdan et proteini katılamayacak. Çiğ et ve sakatat birbiriyle temas etmeyecek şekilde korunarak sevk edilecek ve satışa sunulacak.
Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilemeyecek.  

Anında parçalama...
Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et ve kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamayacak ancak tüketici talebi üzerine anında kıyma, köfte ve et karışımları hazırlanabilecek.
Çiğ kanatlı etleri, tüketici talebi doğrultusunda anında parçalanıp satılabilecek.

Yol kenarı’ etçilerine darbe vuracak
-  Yeni düzenleme İstanbulAnkaraİzmir gibi büyük şehirlerdeki ünlü et restoranlarının yanı sıra Türkiye genelinde, özellikle şehirlerarası yollara konumlanan köfte zincirleri ve mangalda et satan yerleri de oldukça yakından ilgilendiriyor.
-  Örneğin İstanbul-Bursa yolundaki Köfteci Yusuf veya İnegöl köfte satan noktalar ile İstanbul-Tekirdağ yolundaki Özcanlar Köfte gibi yeme-içme noktalarında, tezgah dolaplarından yapılan çiğ et satışları da bu genelgeyle birlikte yapılamayacak.
-  Mevcut reyonların kapatılması için ilgili işletmelere bir aylık süre tanındı.
-  Mantı, içli köfte, çiğ köfte, kadınbudu köfte, lahmacun, pide, kebap, pizza, tabldot yemek ve mezelerdeki çiğ et, kıyma, kanatlı kıyma ve et ürünleri de bu tebliğe uygun hazırlanacak.
-  Bunlar içinde Kayseri mantısı, İnegöl Köfte, Akçaabat Köfte gibi coğrafi işaret olarak tescil edilmiş etli ürünler yasayla belirlenen katkı, etiketleme yönetmeliklerindeki limitlere uygun hazırlanmak zorunda olacak.