Hasan DÖNMEZ/KONYA, () - KONYA'da 15 yıldır kas hastası olan 25 yaşındaki Zeynep Başarıkan'ın, kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşti. Ölmeden önce ailesine "Bir can kaç kişinin canını kurtarıyor. Ben yaşayamadım, başkaları yaşasın" vasiyeti üzerine bağışlanan organları 3 kişiye hayat verecek.
Konya’nın Çumra İlçesi’nde oturan, 10 yaşında yakalandığı kas hastalığı nedeniyle yatağa bağlı olan Zeynep Başarıkan, geçen çarşamba günü fenalaşarak ambulansla Konya Özel Medicana Hastanesi’ne kaldırıldı. Yoğun bakım servisine alınan Başarıkan'ın, yapılan tüm müdahaleye rağmen beyin ölümü gerçekleşti. Bunun üzerine ailesi kızlarının vasiyeti olduğunu belirterek organlarını bağışladı.
Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu başkanlığında dün akşam gerçekleşen operasyonun ardından Zeynep Başarıkan’ın bir böbreği ve karaciğeri Antalya’daki özel bir hastaneye, diğer böbreği de Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere gönderildi.
'BEN YAŞAYAMADIM BAŞKALARI YAŞASIN'
4 yıl önce 17 yaşındaki kızı Seher Başarıkan'ı da kas hastalığından kaybettiğini, şu an 17 yaşındaki oğlu Salih Başarıkan’ın da kas hastalığı bulunduğunu bilerten 50 yaşındaki 6 çocuk annesi Zeynep Başarıkan, "Kızım Zeynep, televizyonda organ nakil haberlerini izlediği zaman etkilenirdi. Organ bağışı yapan kişilere 'Ne mutlu, bir can, kaç kişinin canını kurtarıyor. Ne güzel bir duygu böyle bir ölüm herkese nasip olsun. Herkes organını bağışlasın. Ben yaşayamadım, başkaları yaşasın' derdi. Biz de emanetini yerine getirdik. En son konuşmamızda 'Anne seni çok yordum hakkını helal et' dedi, sarıldı öptü. Kendisi 112 ambulansını aradı" dedi.
HASTAMIZIN VASİYETİNİ YERİNE GETİRDİK
5 saatlik bir operasyonun ardından ekibiyle birlikte organ naklini gerçekleştiren Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu ise şunları söyledi:
"Üzülerek belirtmek isterim ki 25 yaşındaki bir hastanın organlarını beyin ölümü sebebiyle almak zorunda kaldık. Ama sevindirici bir tarafı 3 hastanın yaşama bağlanması söz konusu. Hastamızın önemli bir özelliği var. Hastamız 10 yaşından bu yana bir kas hastalığına sahip. Kaslarında ileri derecede yetmezlik ve kasılmalarla devam eden bir hastalık. Hastamızın önemli bir isteği de bu hastalığa yakalandıktan sonra mutlaka organlarının bağışlanması yönünde ailesine bir beyanı var. Ailesininde talebiyle organları bağışlandı. Hastamızın vasiyetide yerine getirilmiş oldu. Sağlık Bakanlığı’nın denetimi altında organ naklini gerçekleştirdik. Bir karaciğer ve bir de böbrek Antalya’da özel bir hastaneye, bir böbreği de Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne gönderdik."

FOTOĞRAFLI