DENİZLİ’de, 23 yaşındaki Seval Otağ, karaciğerindeki 25 santimetre çapında, 6 kilogram ağırlığındaki kistin ameliyatla alınmasıyla sağlığına kavuştu. Ameliyatı yapan Uzm. Op. Dr. Can Avni Karaca, bu tür kistlerin sebze ve meyvelerin iyi dezenfekte edilmeden tüketilmesi sonucu oluştuğunu söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniği’ne karında şişme, yemek yiyememe ve aşırı derecede zayıflama şikayetleriyle başvuran Seval Oktağ’ın, yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda karaciğerinde kist oluştuğu belirlendi. Ameliyata alınan Seval Otağ’dan 25 santimetre çapında 6 kilogram ağırlında kist çıkartıldı. Otağ, sağlığına kavuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren Genel Cerrahi Uzm. Opr. Dr. Can Avni Karaca, vücutta görülen kistin oluşmasındaki en önemli nedenin, iyi dezenfekte edilmeden tüketilen sebze ve meyvelerin üzerlerinde bulunan parazit enfeksiyonlardan kaynaklandığını açıkladı. Opr. Dr. Karaca, şunları söyledi:
"Ekinokok hastalığı ya da halk arasında daha yaygın bilinen adı ile köpek kisti, ülkemizde oldukça yaygın görülen bir parazit enfeksiyonudur. Bu parazit taşıyıcı olan kedi, köpek, tilki gibi etçil hayvanların kirlettiği gıdalar ve özellikle yeşil sebzeler ile vücudumuza girip barsaklardan kana karışarak hastalığa yol açar. Kan yolu ile vücuda yayıldığından vücutta kemikler ve beyin dahil tüm dokulara yerleşebilen bu parazit en sık olarak bağırsaktan çıkan kanın ilk uğradığı organ olan karaciğere yerleşir. Parazit yerleştiği dokuda gelişimine devam ederek kendisine uygun bir barınma ortamı oluşturup burada hastalığın son aşaması olan kisti meydana getirir ve yeni parazitlerin üremesini sağlar. Bu kistler uygun koşullar bulunması durumunda ayda yaklaşık 1 milimetre kadar büyür. Tedavisi için tıbbi ve minimal girişimsel bazı yöntemler bulunsa da kesin tedavisi cerrahidir. Bu yüzden yediğimiz sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı ve ondan sonra yemeliyiz."
Uzm. Opr. Dr. Karaca, Otağ’ın sağlık durumunun da iyi olduğunu bildirdi.