Erol AKKIR/ANTALYA, () - BATMANLI Çiçek ailesinin babası Zeki Çiçek için karaciğer nakli gerekince 9 çocuğu da verici olmak için sıraya girdi. Çocuklardan kızı Mehdiye Çiçek'in dokusunun uyduğu babaya, başarılı bir karaciğer nakli yapıldı.
Antalya'da oturan 58 yaşındaki inşaat işçisi Zeki Çiçek, 2 ay önce sarılıkla başlayan süreçte karaciğer nakli gerektiğini öğrendi. Bunun üzerine aile toplanarak babalarını yaşatmaya karar verdi ve Çiçek'in 9 çocuğu ile akrabaları verici olmak için sıraya girdi. Çiçek'in çocuklarından 21 yaşındaki Mehdiye'nin, yapılan testler sonucu babasına karaciğerini verebileceği saptandı. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde bir hafta önce karaciğer nakli olan Zeki Çiçek, böylece ailesinin kararlılığı ve kızının sayesinde hayata tutundu.
SARILIKLA BAŞLADI
Zeki Çiçek, yaşadığı dramın 2 ay önce sarılık hastalığıyla başladığını ve teşhisin ilk kez Batman'daki özel bir hastanede konulduğunu söyledi. Zeki Çiçek, süreci şöyle anlattı:
"Oradaki doktorlar hastalığımın ilerlediğini belirterek karaciğer nakli için Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ni tavsiye etti. Son günlerde yaşam kalitemin iyice bozulduğunu gördüm. 20 gün önce Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelerek tetkiklerimi yaptırdım. Karaciğer naklinin şart olduğunu ve nakil için de verici olması gerektiğini öğrendim. 9 çocuğum verici olmak için sıraya girdi. Çok mutlu oldum."
Ailesinin kendisini yaşatma kararı aldığını belirten Çiçek, "Aile toplandı, karar aldı. Hepsinin gönüllü verici olması beni sevindirdi. Duygulandım, gözyaşlarımı tutamadım. Yedinci çocuğum Mehdiye'nin benimle tam uyumlu olduğu tespit edildi. Perşembe günü nakil oldum. Çok şükür iyiyim" dedi.
AİLE KARARLI
Babasının karaciğer nakli olacağını duyunca tüm ailenin seferber olduğunu dile getiren Mehdiye Çiçek, 3 aylık nişanlı olduğunu ve nişanlısının da verici olma kararına saygı gösterdiğini söyledi. Mehdiye Çiçek, "Ailenin tamamı verici oldu. Ailece karar verdik. Tüm kardeşler sıra ile kan verip testlerin sonucunu bekledik. Benim testlerim babamla uyumlu çıktı. Hemen işlemler tamamlandı. Bu arada 3 ay önce nişanım olmuştu. Nişanlım Delil Arık ile de görüştük. O da 'Aile kararı varsa bize söz düşmez' dedi. Babamın nakil ameliyatına girmesinden çıkışımıza kadar da yanımızdan ayrılmadı" diye konuştu.
EN İYİ MERKEZ
Ameliyatı gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan'ın ekibinde Doç. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, Yrd. Doç. Dr. Halil Erbiş, koordinatör Ufuk Akkurt ve teknik asistan Barış Akbuz yer aldı. Merkezlerinin artık karaciğer nakillerinde de öne çıktığını belirten Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, şunları kaydetti:
"Bir hafta içinde üç karaciğer nakli yaptık. Hastalarımızın sağlığı çok iyi. Böbrek naklinde olduğu kadar karaciğer naklinde de Türkiye'nin en iyi merkezi olduğumuzu göstermek için yoğun şekilde çalışıyoruz."

EA(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)