Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ADANA'de, her ikisi de siroz hastası olan 46 yaşındaki çiftçi Süleyman Karadağ ve 59 yaşındaki emekli Salim Yıldırım, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde kadavradan yapılan karaciğer nakilleriyle yeniden hayata döndü.
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ndeki Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi'ne bağlı Karaciğer Nakli Merkezi'ni kuran ve yaşamını organ nakillerine adayan Prof. Dr. Haluk Demiryürek, 18 Ekim 2013'te akciğer kanserine yenik düşerek 58 yaşında hayatını kaybetti. Diş Hekimi Gül Demiryürek ile evli olan 2 çocuk babası Prof. Dr. Haluk Demiryürek'in tedavi sürecinde ve yaşamını yitirdikten sonraki dönemde, Balcalı Hastanesi'nde bir süre karaciğer nakilleri yapılamadı.
'SAĞLIK DURUMLARI ÇOK İYİ'
Aynı zamanda Prof. Dr. Haluk Demiryürek'in asistanları olan Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Yrd. Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam, hocalarının ani ölümünün ardından eğitimlerini ve yasal prosedürleri tamamlayıp merkezde nakil operasyonlarına yeniden başladı. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü ve Yrd. Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam, geçen hafta içinde siroz hastası olan Süleyman Karadağ ile emekli Salim Yıldırım'a, kadavradan karaciğer nakli yaptı. Yaptıkları nakille ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Abdullah Ülkü, "Her iki hastamızda nakil bekleyen Hepatit B'ye bağlı siroz hastasıydı. Yapılan nakiller sonrası da her iki hastamızın da sağlık durumu çok iyi. Ateş düştüğü yeri yakar. Organ bağışı çok önemli. Herkes duyarlı olmalı" dedi.
HOCASINI ANDI
Merhum Prof. Dr. Haluk Demiryürek'i saygıyla andıklarını belirten Yrd. Doç. Dr. Atılgan Tolga Akçam ise, şunları kaydetti:
"Haluk hocam, Çukurova Bölgesi'nde karaciğer nakillerini ilk başlatan kişiydi. Bu işe çok emek verdi. Biz de onun ekibinde 10 yıldır ona yardım ediyorduk. Ansızın kaybettik hocamızı. Bizim üzerimizde emeği çok fazla. Her şeyi hocamızdan öğrendik. Şu an nakilleri de onun tekniğiyle gerçekleştiriyoruz. Bizi duyuyordur, Haluk hocama bizi bugünlere getirdiği için teşekkür ediyoruz. O bizim kalbimizde. Ameliyat yaptığımızda da onun güvenini hissediyoruz. Haluk hocamın vefatının ardından 3 ay kadar Malatya'daki İnönü Üniversitesi'nde eğitim aldığımız Sezai Yılmaz ve Cüneyt Kayaalp hocamızı da teşekkür ediyoruz."
'SIFIR ARABA GİBİYİM'
Karaciğer nakli yapılan Süleyman Karadağ, 2004'ten beri organ beklediğini söyledi. Organ bağışı haberini aldığında havalara uçtuğunu anlatan Karadağ, "Sevinçten havalara attım kendimi. Başarılı bir operasyon oldu. Kendimi dört dörtlük hissediyorum. Yeni doğan bebek gibiyim. Sıfır araba gibiyim" diye konuştu. Evli ve 3 çocuk babası Salim Yıldırım da, ağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu kaydetti.

YB(OA/BT) (FOTOĞRAFLI)