ANTALYA'da düzenlenen eğitim toplantısında konuşan Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu, "Ben resmi okullarda obezite olduğunu sanmıyorum. Binde birdir. Çünkü çocuk karnını doyuramıyor. Kimse bunu görmüyor. Özel okulda obezite var" dedi.
Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen 2. Geleneksel Eğitim Toplantısı Antalya'da başladı. IC Green Palace Otel'de 3 gün sürecek eğitimin açılışına Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, Gıda ve Yem Şube Müdürü Veysel Çelik, illerdeki oda başkanları ve kantinciler katıldı.
AMAÇ KANTİNCİLERİ EĞİTMEK
Toplantıyla ilgili bilgi veren Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu, amaçlarının Türkiye'deki tüm kantincileri hijyen, diksiyon, beden dili ve insan ilişkileri noktasında eğitmek olduğunu söyledi. 81 ilden katılımcının yer aldığı eğitimlerle; kantinlerde hijyenik ortam oluşturmak ve fiziki mekanları modern hale getirmeyi hedeflediklerini aktaran Vahap Osmanoğlu, tüm Türkiye'deki kantinlere standart getirmek istediklerini kaydetti.
DIŞARIDA SERBEST KANTİNDE YASAK
Kantinlerde asitli ve gazlı içeceklerle cips türlerinin satılmasının yasaklandığını hatırlatan Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu, "Biz de bununla mücadele ediyorduk. Gazlı içeceği yüzde 75 aşağıya düşürdük. Öğrenciye birebir bunun sağlıksız olduğunu öğretirseniz öğrenciyi caydırabiliyorsunuz. Ama yasağa çok büyük tepki var. Çocuklar dışarıdan çok rahatlıkla getiriyor, doğum günlerinde dışarıdan kilolarla meşrubat geliyor. Dışarıdan gelen ürüne yasak değil ama kantinci satınca yasak deniyor. Bir eşitsizlik var. Bunu defalarca ilgili kurumlara bildirdik. Okul dışındaki yerlere de el atılması gerekir" diye konuştu.
KANTİNLER ESKİSİ GİBİ DEĞİL
Bu yasaklardan dolayı kantincinin zor durumda kaldığını vurgulayan Osmanoğlu, "Bana yasak diyor, çocuk dışarıdan getirip gözünüzün önünde içiyor. Kayıt altında olmanın bedeli mi bu? Öğrenci başına kira veriyor kantinci. Dışarıda da bu konuya çok saldıranlar, basında borazanlık yapanlar var. Rant için koşturuyorlar. Artık kantinler eskisi gibi değil, modern hale geldi, merdiven altı olayı bitti" dedi.
RESMİ OKULLARDA OBEZİTE YOK
Okul çağındaki çocuklarda obezitenin arttığıyla ilgili söylemlere karşı çıkan Türkiye Kantin İşletmecileri Esnaf Dernekleri Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu şunları söyledi:
"Ben resmi okullarda obezite olduğunu sanmıyorum. Binde birdir. Çünkü çocuk karnını doyuramıyor. Kimse bunu görmüyor. Özel okulda obezite var. Çünkü aile zengin, çocuğa istediği harçlığı veriyor, çocuk her dakika yemek yiyor. Resmi okullarda obezite kesinlikle yok, çünkü para alacak ürünü yok insanların. Bunu kimse dile getirmiyor."
YENİ YÖNETMELİK ÇALIŞMASI SÜRÜYOR
Federasyon Başkanı Vahap Osmanoğlu ayrıca, 2012 yılında çıkan ancak kantincilerin başvurusu sonrası Danıştay tarafından iptal edilen yönetmelikle ilgili yeni çalışmalar yapıldığını anlattı. Yeni yönetmelikle sıkıntıları aşmaya çalıştıklarını vurgulayan Osmanoğlu, yeni yönetmeliğin kısa zaman içinde yürürlüğe girmesini beklediklerini sözlerine ekledi.
GÖNÜLLÜ GIDA MÜFETTİŞLERİNDEN DESTEK ALIYORUZ
Eğitim toplantısına katılan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ise burada yaptığı konuşmada, kantinlerin denetimine yönelik ciddi çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Bu konuda normal denetimlerin yanında Gönüllü Gıda Müfettişleri'nden de destek aldıklarını aktaran Dallı, "Gönüllü Gıda Müfettişleri'nin Okul Aile Birlikleri'nde faaliyet gösteren veliler arasından seçilmesine karar verdik. Sadece Antalya'da 1237 okul ve bunların içerisinde faaliyet gösteren kantinin olduğu devasa bir sektör var" dedi.