Mustafa TURAPOĞLU/ TURHAL,(Tokat),() - TOKAT'ın Turhal ilçesinde geçirdiği beyin kanaması sonrası kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 67 yaşındaki Semiha Uyar'ın organları Kanada'dan gelen oğlu tarafından bağışlandı.
Turhal ilçesinde yalnız yaşayan bir çocuk annesi Semiha Uyar, geçtiğimiz pazartesi günü evinde beyin kanaması geçirince komşuları tarafından Kazova Devlet Hastanesine kaldırıldı. Ancak üç gün boyunca yoğun bakım ünitesinde tutulan Uyar'ın akşam saatlerinde beyin ölümü gerçekleşti. Annesinin hastaneye kaldırılmasının ardından Kanada'dan Turhal'a gelen oğlu Sait Uyar, doktorların önerisiyle organlarının bağışlamasını kabul etti. 
Ailenin rızası üzerine Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi'ne haber verildi. Erzurum'dan Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter ile Tokat havaalanına inen uzman ekipler yaklaşık 4 saat süren operasyonun ardından kadının organlarını aldı. Organlardan böbreğin biri ambulansla Samsun'a, diğer böbrek ile karaciğer ise ambulans uçakla ile Erzurum'da organ bekleyen hastalara nakledilmek üzere götürüldü.
ANNEMİN ORGANLARI BİRİLERİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRÜR
Organ bağışı için aileye teşekkür eden Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, "Gerçekten Türkiye'ye örnek olabilecek önemli bir bağışta bulundular. Bu herkesin yapabileceği bir iş değil, ama toplumumuzda bunun yaygınlaşması lazım. Çünkü 25 bin böbrek bekleyen, 2 bin karaciğer bekleyen hasta var. Bu organın tek bir kaynağı var oda insan. Sadece insandan alabiliyoruz biz bunu. Onun için gerçekten Türkiye'ye örnek bir davranışta bulundular. Bu insanların eli öpülecek diye düşünüyorum" dedi.
Annesini kaybeden Sait Uyar ise, 11 bin kilometre uzaklıktan ilçeye geldiğini söyleyerek şöyle konuştu: "Sağ olsun hocalarımız annemi benim için beklettiler. Annemin vefatı beni çok üzdü. Yalnız biliyorum Türkiye'de karaciğer hastası, kalp hastası olan insanlar var. Onlar bizim insanlarımız. Birbirimizi sevmeliyiz artık. İnşallah annemin karaciğeri, böbrekleri bir yerlerde birilerine hayırlı olur, onların yüzünü güldürür." Bu arada Turhal'da ilk kez bir kişinin organlarının bağışlandığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI