İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından piyasaya "sahte kanser ilacı" sürdüğü iddia edilen şebekeye düzenlenen ve 60 kişinin gözaltına alındığı operasyonla ilgili bugün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, son operasyonda 7 bin 174 sahte kanser ilacı ele geçirildiği, şebekeye yapılan 12 ara operasyonda ise 561 kutu sahte kanser ilacı ele geçirildiği ifade edildi. Ele geçirilen ilaçlar emniyette sergilenirken, emniyet yetkilileri tarafından basın mensupları da bilgilendirildi. Telefon dinlemesine takılan görüşmelerde ise bir çete üyesi diğerine "Bu ilacı verirsek adam ölür" derken diğer çete üyesi "Boşver nasılsa ölecek"diye cevap verdi.

İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından, piyasaya sahte kanser ilacı süren şebekeye geçtiğimiz Salı günü düzenlenen operasyonla ilgili, bugün açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, piyasaya sahte kanser ilacı süren bir şebeke belirlenerek teknik ve fiziki takip yapıldığı dile getirildi. Açıklamada, şebekeye yönelik ağustos ayından bu yana 12 ara operasyon yapıldığı ve bu ara operasyonlarda 561 sahte kanser ilacı ile 6 bin 507 boş ilaç kutusu ele geçirildiği belirtildi.

Şebekeyi bitirmeye yönelik, geçtiğimiz salı günü İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Batman, Diyarbakır, Iğdır, Kocaeli ve Şanlıurfa’da 120 ayrı adreste düzenlenen operasyonlarda ise 60 şüphelinin gözaltına alındığı 7 bin 174 paket sahte kanser ilacı, 5 bin 261 adet etiket, 10 bin 844 adet sahte boş ilaç kutusu, ü0 pasaport sayfası, 1 tabanca ele geçirildiği ifade edildi.

"BOŞVER NASILSA ÖLECEK"

Dinlemeye takılan telefon görüşmeleri de tüyler ürpertti. Sahte ilaçlara hastalara satan çetenin iki üyesinin birbiriyle konuşmaları dinlemeye takıldı. Bir çete üyesi diğerine "Bu ilacı verirsek adam ölür" derken diğer çete üyesi "Boşver nasılsa ölecek" cevabını verdi.

ECZANE VE ECZA DEPOLARINDA DA ARAMA YAPILDI

Arama yapılan yerlerle ilgili de bilgi verilen açıklamada, 82 ikamet adresi, 3 depo, 9 eczane, 7 matbaa, 8 ecza deposu, 12 medikal işyerine baskın yapıldığı dile getirildi. Açıklamada, yapılan takip süresinde, Türkiye’de sahte kanser ilacı imalatının yapıldığına dair bir tespitin bulunmadığı, sahte kanser ilaçlarının daha çok yurt dışından getirildiği de belirtildi.

BİR DOKTOR VE HEMŞİRENİN ŞİKAYETİYLE BAŞLADI

Emniyet yetkilileri tarafından basın mensuplarının bilgilendirildiği toplantıda ise, yapılan operasyonun sağlık bakanlığı’na yapılan bir ihbar üzerine başladığı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, bir hastanenin onkoloji bölümünde görev yapan bir hemşire ve bir doktor, bir hasta için yakını tarafından getirilen ilacın sahte olmasından şüphelendi. Bunun üzerine bakanlığı durum aktarılarak ilaç numune olarak bakanlığı gönderildi. Sağlık Bakanlığı’nca ilacın sahte olduğunun belirlenmesi üzerine, durum İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bildirildi. Bunun üzerine çalışma başlatıldı.

GERÇEK OLSALAR 20 MİLYON TL EDECEKTİ

Emniyet yetkilileri tarafından, ara operasyonlarla birlikte ele geçirilen 7 bin 735 paket sahte ilaçların gerçeklerinin toplam piyasa değerinin 20 milyon TL olduğu belirtildi. İlaç şebekesinin sahte kanser ilaçlarını satarken, gerçek fiyatlarından yüzde 20 oranında daha ucuza sattığı öğrenildi.

OPERASYON GÖRÜNTÜLERİ POLİS KAMERALARINA DA YANSIDI

Yapılan operasyonun görüntüleri basın mensuplarıyla paylaşıldı. Görüntülerde, polisin prospektüs ve ilaç kutularının basıldığı bir adrese girmesi, bir depoya yapılan baskında ele geçirilen sahte ilaçların görüntüsü ile, bir ecza deposuna yapılan baskının görüntüsü yer alıyor. Ayrıca bir eczanede yapılan aramalar da polis kameralarına yansıyor.

40 ŞÜPHELİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Yapılan sahte kanser ilacı operasyonunda gözaltına alınan 60 şüpheliden 20’si emniyetten serbest bırakılırken, 40 şüpheli bu sabah Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.