İZMİR'de görev yapan Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Suat Büket, atriyal fibrilasyon (ritim bozukluğu) tanısı da konulan kalp kapağı hastalarında sadece kapağın değiştirilmesinin ya da tamir edilmesinin hastanın en büyük şikayeti olan çarpıntıyı ortadan kaldırmadığını bildirdi. Kapak ameliyatı öncesinde uyguladıkları 'kriyo-ablasyon' (dondurma yöntemi) ile ritim bozukluğunun ortadan kaldırıldığını belirten Prof. Dr. Büket, “Üstelik atriyal fibrilasyon tedavi edildiğinde hem emboli riski hem de kalp debisinin artmasıyla hastanın kalp yetmezliğine girme riski azalıyor” dedi.
Atriyal fibrilasyon denilen çarpıntının düzensiz ve hızlı atılımlı ritim bozuklukları arasında en sık görülen rahatsızlık olduğunu kaydeden Kent Hastanesi Kardiyovasküler Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, bunun hastanın konforunu olumsuz etkilediğini söyledi. Atriyal fibrilasyonun tedavisinde 'kriyo-ablasyon' yönteminin çok yeni bir yöntem olmamasına karşın 'zor bir işlem' olarak kabul edildiği için nadir uygulandığını ifade eden Prof. Dr. Büket, bu yöntemin önemine ve avantajlarına dikkat çekti. Çarpıntısı nedeniyle adım atamayacak hale gelen kalp kapak hastası 66 yaşındaki emekli öğretmen Zeliha Tuncay’a kapak ameliyatında önce kriyo-ablasyon yöntemini uyguladıklarını belirten Prof. Dr. Büket şu bilgileri verdi:
"Normalde kulakçıktan çıkan uyarılar dengeli ve düzenlidir. Atriyal fibrilasyon olduğunda, kulakçıkların birçok yerinden, normalin dışında düzensiz uyarılar çıkar. Ritim bozulduğunda kalp, hem düzensiz hem de normalden hızlı atar. Bu da hastamızda olduğu gibi sıkıntıya yol açar. Kapak hastalarında ritim bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kapak değiştirilse de tamir edilse de çarpıntı devam eder. En önemli tedavi yöntemlerinden biri de dondurma yöntemi. Ablasyon probunun içinde azot protoksit var, eksi 70 dereceye geliyor. Kapak ameliyatından önce bununla kalbin içini donduruyoruz. Yani düzensiz ritim yollarını kapatıyoruz ve uyarılar yine normal yollardan gelmeye başlıyor. 20-25 dakika süren bu işlemden sonra kapak değiştirme ya da tamir ameliyatına geçiyoruz. Hastamızın da bir kapağı değişti, diğeri tamir edildi. Çarpıntılarından kurtuldu. Atriyal fibrilasyonda kalbin düzenli kasılması bozulduğu için kalbin performansı azalır. Bu tedavi kalp debisini artırdığı için hastanın kalp yetmezliği riskine girmesi azalıyor. Yine ritim bozukluğunda kulakçıklar tam kasılmadığı için kan akışı yavaşlar, bu da pıhtılaşmayı artırır. Tedavi edildiğinde ise emboli riski de azalır."
Öte yandan, yıllardır kalp kapak hastası olmasına karşın, geçen yaz başlayan çarpıntısı nedeniyle yürüyemez hale geldiğini belirten bir çocuk annesi Zeliha Tuncay, “Mitral kapak yetmezliği yıllardır vardı. Kontrol altındaydım. Ameliyatlık bir durumumun olmadığı söyleniyordu. Ama öyle bir ritim bozukluğu başladı ki, adım atamıyordum. İki adım ötemdeki telefonu alıp konuştuğumda, karşımdaki 'Koştun mu?' diye soruyordu. Şimdi çok iyiyim, çarpıntım bitti, tansiyonum normale döndü. Doktoruma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.