Emre BAYLAN/ ANTALYA, () - UFUK Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, kafatasının alın, kaş kısmı ya da burun köküne denk gelen bölgelerdeki kozmetik açısından da önemli ya da büyük kafa kemiği eksikliklerinin, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde kapatılabildiğini söyledi.
İnsanların kendi kemiklerinin enfeksiyon ya da tümör gibi hastalıklarda çıkarılmak zorunda kalınabildiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, küçük kemik eksiklerinin ya kendi kendine ya da kranioplasti denilen ameliyatla değişik materyaller kullanılarak kapatıldığını söyledi. Kafa kemiklerinin çıkarılmasında ise farklı bir durumla karşı karşıya olduklarını dile getiren Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Özellikle, alında, kaş kısmına ya da burun köküne denk gelen bölgelerdeki kozmetik olarak önemli olan kemik eksikliklerinde ya da büyük kafa kemik eksikliklerinin kapatılmasında problem yaşanıyor" diye konuştu.
Kafatasında bulunan kemik boşluğunun iki sebepten dolayı mutlaka kapatılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Erdoğan, “Kafa kemiği fiziki bir bariyer olarak beynin korunmasını sağlamaktadır. Bu sayede beyin, travmalardan korunur. Bizim daha önce yaptığımız bir çalışmada da ortaya konulduğu üzere, kafa kemiğinde kusur olunca beyin kısmı atmosferik basınçla direkt muhatap olmakta ve beynin bu kısmının beslenmesi bozulmaktadır. Bu nedenle, özellikle kafa travması olan hastalarda kemik alınmış ise en kısa zamanda tekrar yerine takmak hastanın rehabilitasyon sürecini hızlandırmaktadır" diye konuştu.
Bu bölgelerdeki problemlerin üç boyutlu yazıcı sayesinde çözüldüğünü belirten Prof. Dr. Erdoğan, özellikle sanayi şirketlerinin her türlü makine parçası üretmekte kullandığı 3 boyutlu yazıcıların dijital ortamda tasarlanan 3 boyutlu nesneleri, fiziksel olarak son ürüne çevirdiğini söyledi. Uygulamanın sıfır hatayla maliyet ve zaman tasarrufu sağladığını dile getiren Prof. Dr. Erdoğan, bu yazıcıların tıp alanındaki kullanımını şöyle anlattı:
“Önce hastanın kafasının tomografisi çekilmekte, daha sonra kafatasındaki eksik kısım kafanın sağlam olan karşı kısmı referans alınarak önce plastikten taslak elde edilir. Belirli değişiklikler yapıldıktan sonra son şekil verilip üç boyutlu metal yazıcıda biyouyumlu titanyum alaşımından eksik parça üretilir ve üretilen yeni kafa kemiği steril edildikten sonra hastanın kafa tasındaki boşluğa vidalar yardımıyla tutturulur. Bu sayede kafanın şekli tam olarak verilmiş olur."
Türkiye'de yaklaşık son bir yıldır bu uygulamanın GATA'da yapılabildiğini ve yurt dışında son beş yıldır kullanıldığını belirten Prof. Dr. Erdoğan, kafadaki her kusur için bu uygulamaya gerek olmadığının da altını çizdi. Kemik çimentosuyla birçok kusurun kapatılabildiğini belirten Prof. Dr. Ersin Erdoğan, “Fakat kemik çimentosu, büyük ya da yüzdeki alın, kaş ya da burun kökü gibi bölümleri içeren kemik yokluklarında ise kullanılmamaktadır" dedi. Prof. Dr. Erdoğan, bu tedavinin maliyetinin ise kullanılan titanyum miktarına göre 5 ila 10 bin TL arasında değiştiğini söyledi.

EB(HA/AK) (FOTOĞRAFLI)