İZMİR Tabip Odası Genel Sekreteri Uzman Dr. Mete Güzelant, kamuoyunda 'Tam Gün Yasası' diye bilinen ve geçen 3 Ocak’ta TBMM’de kabul edilen, 'Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Yasa ile yapılan düzenlemelere tepki gösterdi.
İzmir Tabip Odası’nda düzenlediği basın toplantısında, yeni torba yasaya göre neredeyse hekimlik yapmanın suç olduğunu belirten Genel Sekreter Mete Güzelant, “Yeni torba yasada yok yok. İnsan sağlığını ticari unsur haline getirmek suç değil. İnsan sağlığını ticari bir meta haline getiren reklamlara idari para cezası verilmesini öngören madde, bütünüyle taslaktan çıkarılmış. Ruhsata aykırı ilaç imal ederek hastaların sağlığı ile oynayanlara sadece para cezası verilecek. Acil hastalara bakmayan ve onlardan para isteyen kuruluşları faaliyetten yasaklama cezası 10 güne düşürülmüş. Hekimlerin bağımsız çalışması yasaklandı ama kiralanıp zorla çalıştırılması serbest bırakıldı. Daha ne olsun” dedi.
'KİRALA KAZAN' KURALI
Öğretim üyelerinin bir kısmının mesai dışında özel hastaneler ve vakıf üniversitelerinde çalışabilmesine olanak sağlandığını belirten Güzelant, “Üniversiteler, öğretim üyelerine özel hastane ve vakıf üniversitelerine kiralayabilecek. Yani 'kirala kazan' kuralı devrededir. Tek koşul ise yarı yarıyadır. Öğretim üyesinin kazandırdığı para, çalıştığı kurumun olacak, bu paradan öğretim üyesine pay verilecektir. Bu tam bir kölelik düzenidir. İnsanların emeğinin özel kurumlara pazarlanmasının ve özel sağlık kuruluşlarını ihya etmenin yolları sonuna kadar açılmıştır. Bunları kabul etmeyen öğretim üyeleri ise üç ay içinde üniversiteden ayrılmak zorunda kalacaktır. Bunun tek karşılığı boşalan kadrolara yandaş öğretim üyeleri atanacak ve özel hastanelerin önünde bir engel olan özel muayenehaneler tasfiye edilerek, hekimler artık yabancı tekellerinin eline geçecek ve köle işçi olacaktır” diye konuştu.
Hekimler daha büyük zarara uğramadan, birçok hükmü daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bu yasanın, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmaması gerektiğini belirten Uzman Dr. Mete Güzelant, “Sonuç olarak; yasadışı ilişkilerin, yolsuzlukların, haksız kazançların, rüşvetlerin ortalığa saçıldığı, yasa dışı örgütlenmelerin tanımlandığı bir ülkede, emeği ile hakkını elde eden hekimlere karşı çıkarılan bu torba yasanın bir hükmü yoktur” dedi.