Kilo problemleri ile uğraşırken en çok takıldığımız nokta istediğimiz besinleri yiyemeyecek olmamızdır. Çoğu insan açlığı ile başa çıkabildiğini ancak iştahını kontrol edemediğini söyler. Özellikle bariatrik cerrahi ameliyatlarında en sık karşılaştığım soru; canım istemeyecek değil mi? Sorusu oluyor. Bu nedenle açlık ve iştah kavramlarına daha yakından bakalım;

Açlık Nedir?

Bedeninizin sürekli çalışan bir makine olduğunu düşünün ve bu makinanın çalışması için sürekli yakıta ihtiyacı vardır. Besini yakıt olarak düşünebilirsiniz. Besin bedeninizin ihtiyacı olan enerjiyi sağlar ve aktiviteyi sağlıklı bir şekilde devam ettiririz. Açlık içgüdüsel bir şekilde bedeninizi enerji kaybından korur . Yani; Açlık bedeninizde oluşan kimyasal değişimler sonucunda yine bedeninizin ürettiği bir duyumdur.  Bedeniniz size bunu hissettirdiğinde yemeye yönelirsiniz ve tekrar denge haline gelirsiniz.

Peki ya iştah?

İştah ise “yemeye istek duyma” ile ilgidir.  Örneğin çok güzel vitrini olan bir pastanenin önünden geçiyorsunuz ve muzlu pastanın tadını da biliyor ve çok seviyorsunuz. Pastanenin önünden geçerken aklınıza muzlu pastanın bir resminin gelmesi ve bunun bedeninizde duyum yaratması ağzınızın gerçekten sulanması, hemen bir ısırık alma isteğinizin uyanması İŞTAH tır. İştah önceki öğrenmelerimizle oluşur .

Kısaca eğer açsanız, açlığınızı dindirmek için bir küçük porsiyon yemek yeterken o yemeği çok seviyorsanız 2 tabak yeme isteğiniz uyanır ve iştahlıca 2 tabağı yersiniz taa ki artık yiyemeyeceğinizi hissedene kadar.

Özetle iştah zihin ile ilgilidir açlık ise içgüdüsel olarak bizi hayatta tutan mekanizmalar ile ilgilidir. Ne bariatrik cerrahi ameliyatlarında ne de diyetlerde iştah yok edilemez.

KENDİNİZE SORUN!

İştahın azalmasını beklemek yerine,  aklınıza gelen besine ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sormak ve yemek istediğiniz besinden bir ısırık aldıktan sonra biraz ara vermek yararlı olacaktır.

İştah uyguladığınız diyete devam ettiğiniz süre içinde yavaşça düzenlenir o nedenle biraz kaçırdığınızda kendinizi suçlamak yerine bir sonraki öğünde açlığınıza göre hareket etmeye çalışın.