SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi Çevre Mühendisliği, Isparta ve Antalya'daki içme suyu kaynaklarını incelemeye alarak, suya karışan azot bazlı dezenfeksiyon yan ürünlerinin kanserojen etki yapıp yapmadığını araştıracak.
Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Şule Kaplan Bekaroğlu, projeyi hayata geçirmekteki amaçlarının içme suyu kaynaklı şebekelerde dezenfeksiyon yan ürünlerinin olup olmadığını araştırmak olduğunu kaydetti. Projenin Isparta ve Antalya'yı kapsadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Şule Kaplan Bekaroğlu, dezenfeksiyon yan ürünlerinin kanserojen madde oluşumunu etkilediği şüphesinden yola çıkarak projeyi hayata geçirdiklerini aktardı. Yrd. Doç. Dr. Bekaroğlu, “Biz içme suyunda normalde bakteriler büyümesin diye klor basıyoruz. Fakat bu klor bazen içerideki mikroorganik maddeler ile reaksiyona girip dezenfeksiyon yan ürününü oluşturuyor. Bunların çoğunun da kanserojen olduğu konusu şüphelendiriyor. Biz de bu şüpheyi yıkmak için bu çalışmayı başlattık" dedi.
TARIMSAL İLAÇLARIN ETKİSİ ARAŞTIRILACAK
Özellikle Isparta'daki yüksek kanser oranının sulardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını da araştırarak halkı rahatlatmak adına da güzel bir çalışma yapacaklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Bekaroğlu, “İlk önce yan ürünlerin kanserojen etkisi yaratıp yaratmadığı şüphesini ortaya çıkaracağız. Kanser oranındaki artışı elbette suya bağlayamayız. Belki tarımsal ilaçlar da buna etkendir. Bunları da test edeceğiz. Kalıtsal hastalıklara sebebiyet verip vermeyeceğini de araştırmamızla ortaya çıkaracağız" diye konuştu.
HER AY SULARDAN NUMUNE ALINACAK
Türkiye'de bu anlamda ilk defa bu türden bir çalışma yapılacağını aktaran Bekaroğlu, "Son yıllarda içme suyu arıtma tesislerinin karşı karşıya kaldığı en önemli problemlerden biri dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumu ve kontrolüdür. Günümüzde birçok gelişmiş ülkedeki mevzuatlar dezenfeksiyon yan ürünlerinin halk sağlığı üzerindeki etkilerini en aza indirmek için daha da sıkı hale getirilmektedir" dedi.
Kendilerinin de bu kapsamda yüzeysel su kaynağından bir yıl süre ile aylık numuneler alacaklarını Bekaroğlu, "Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumu yanı sıra hem içme suyu kaynaklarında hem de şebekelerde dezenfeksiyon yan ürünlerinin öncüllerinin mevcut durumu tespit edilecektir. Proje ülkemiz literatürü için bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Dezenfeksiyon yan ürünlerinin oluşumları, türleşmesi ve tahmin edilmesi için matematiksel modeller kullanılması ile ülkemiz ve uluslararası akademik arena da önemli bir araştırma eksikliği tamamlanabilecektir" diye konuştu. (FOTOĞRAFLI)