DÜNYA’da ilk kez kadavradan nefes borusu naklini gerçekleştiren İspanyol Prof. Dr. Paolo Macchiarini, ameliyat yapmak üzere Bursa’ya geldi. Uludağ Üniversitesi’nde (UÜ) uzun süreden bu yana tedavi gören ve nefes boruları tıkalı olduğu için yoğun bakımda solunum cihazına bağlı yaşayan 2 hastanı ameliyat eden Prof.Dr. Macchiarini’nin cerrahi müdahaleleri meslektaşları tarafından hastane içinde kurulan canlı yayın ekranı ile izlendi.
Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi’nde uzun süreden beri tedavi gören ve nefes boruları tıkalı olduğu için yoğun bakımda solunum cihazına bağlı yaşayan ve kimlikleri açıklanmayan iki ayrı hastanın durumu ciddileşince Göğüs Hastalıkları Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Gebitekin, arkadaşı olan ve dünyada ilk kez kadavradan aldığı nefes borusunu hasta bir insana nakleden doktor olarak tanınan Prof.Dr, Paolo Macciarini’yi Bursa’ya davet etti. Prof.Dr. Gebitekin ve ekibi ile ameliyata giren İspanyol doktor hastanın nefes ve yemek borularını onararak ikisinin de hayata döndürmeyi başardı. Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Gebitekin, şöyle dedi:
"Bu ameliyatı 2.5 yıl önce bir hastamıza uygulamış ve başarı elde etmiştik. Şimdi ise uzun süre yoğun bakımda kalan iki hastamızın nefes ve yemek boruları tıkalı olmaları nedeniyle ön cerrahi müdahalemizi Prof.Dr. Paolo Macciarini’nin katılımıyla oldukça başarılı bir operasyon ile gerçekleştirdik. Sonuç olumlu olursa sorun yok. Ancak istediğimiz sonuç elde edilemezse o zaman hastalarımıza nefes borusu nakli yapılacak, yani artık hastalarımızın bu tür ameliyatlar için yurt dışına gitmesine gerek kalmadı."
Prof.Dr. Paola Macciarini, 3 yıl önce İngiliz ve İtalyan doktorlarla birlikte İspanya’da kök hücre teknolojisini kullanarak, 30 yaşındaki Kolombiyalı Claudia Castillo’ya ‘biyoreaktör’ yoluyla laboratuar yapımı kök hücrelerle kaplanmış 5 santimetrelik nefes borusu nakletmişti. Prof.Drb Macchiarini, kök hücre teknolojisinin organ nakillerinde yeni ufuklar açtığını, kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerin kullanılarak, bu ‘biyolojik kalıp’ üstünde yeni bir canlı doku oluşturulduğunu söyledi. Bu dokunun, Milano Üniversitesi’nde geliştirilen cihaz yardımıyla, menüsküs tedavisinde başvurulan ‘kıkırdak oluşturucu bir yöntem’ uygulanarak büyümeyi hızlandıran proteinlerle kaplandığını kaydeden Prof.Dr. Paola Macciarini, hasarlı nefes borusu yerine yenisini taktıklarını, böylece bağışıklık sistemini bastıran ilaçlara gerek kalmadığını anlattı. Prof.Dr. Macciarini, "Artık dünyanın neresinde olursa olsun hastanın kendi hücrelerini kullanarak nefes borusu onarımını yapmamız mümkün" dedi.
Prof. Dr. Paola Macciarini ve UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Cengiz Gebitekin’in katıldığı 2 ayrı ameliyatı Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 20 cerrah, hastane içinde kurulan kapalı devre canlı yayın sistemiyle izledi.

HT(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)