İZMİR’de Ege Üniversitesi Hastanesi’nde 2.5 yıldır ilik nakli bekleyen, yaşaması için her hafta kan verilmesi gereken 11 yaşındaki Müberra Teke, kullandığı ilaçların yan etki olarak kemik iliğinde kötü hücre üretmesiyle hayatta kalma adına zamanla yarışa girdi. Müberra için uygunluk gösteren Alman donörün 2017 yılına kadar ilik veremeyecek olması, ABD’li donörün de liste dışı kalmasıyla büyük üzüntü yaşayan anne Ummahan Teke, hem kızı hem de aynı hastanede can bekleyen diğer çocuklar için herkesin duyarlı olmasını ve minik bedenlere can olmak için harekete geçmelerini istedi.
Kütahya’nın Simav İlçesi'nde oturan Müberra Teke’nin, ablası, annesi ve babasıyla yaşadığı mutlu hayatı 2011 yılının Kasım ayında, vücudunda çıkan morluklarla kabusa döndü. Simav Devlet Hastanesi’nde ilk olarak yediği çikolataların alerji yaptığı gerekçesiyle iğne vurulup evine gönderilen Müberra, morlukların artması üzerine ikinci kez aynı hastaneye götürüldü. Bu kez kan testlerinde normal değerlere göre büyük farklılıklar tespit eden doktorlar onu, Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi’ne sev ketti. Müberra Teke’ye burada yapılan testler sonrasında ise apilastik anemi teşhisi kondu.
HER HAFTA ALDIĞI KANLA YAŞAMA TUTUNDU
Kemik iliğinin kan üretmemesi üzerine Müberra’ya, her hafta hayatta kalabilmesi için bir ünite kırmızı kan, bir ünite de trombosit verilmeye başladı. Bu süre içerisinde bir yandan tedavisine devam edilen kız için bir yandan da gerekli olan kemik iliğinin bulunması Türkiye ve dünyadaki tüm ilik bankalarıyla bağlantıya geçildi.
ABD VE ALMANYA’DAN GELEN UMUTLU HABERLER HÜZNE DÖNDÜ
Yaklaşık iki yıl süren bekleyişin ardından Müberra için iki ay önce hem ABD hem de Almanya’daki iki donörden müjdeli haber geldi. Bu kişilerle uygunluk göstereceği bilgisi üzerine harekete geçildi. Gerekli işlemler sürdüğü sırada önce Almanya’daki donörün 2017 yılının Nisan ayına kadar ilik veremeyeceği, ardından da ABD’deki donörün liste dışı kaldığı bilgisi ulaştı.
İLAÇLARIN YAN ETKİSİYLE SAĞLIĞI BOZULDU
Her iki ülkeden gelen umutsuz haberlerin üzüntüsü sonrasında bir de Müberra’nın kullandığı ilaçların, yan etki gösterip kemik iliğinde kötü hücre üretmeye başladığı saptandı. İlik naklinin gerekliliği artık iyice artan Müberra’nın zamanla yarışı başladı. Kızının her gün gözlerinin önünde eriyip gittiğini, ölüme adım adım yaklaştığını dile getiren anne Ummahan Teke, "Hem kızım hem de aynı hastanede can bekleyen diğer çocuklar için herkesin duyarlı olması gerekiyor. Gerek devlet yetkililerinin, gerekse vatandaşların ilik nakili konusunda duyarlı olmaları lazım. Benim kızım da koşup oynuyordu. Ama biranda bu hastalığın pençesine düştü. Herkesin başına gelebilir. Hastanede onlarca çocuk var böyle yaşama umudu taşıyan. Lütfen onların sesi duyulsun. Herkes kemik iliği verebilmek için donör olsun. Minik bedenlere can olmak için harekete geçilsin" dedi.
Müberra Teke de tedavi gördüğü hemotoloji servisindeki odasının perceresine çıkarak annesi Ummahan Teke’ye sarılıp el salladı.