NADİR görülen MDS (kemik iliğinin yeterince sağlıklı kan hücresi üretmemesi) hastalığına yakalanan 3.5 yaşındaki Umut Yunus Emrem için Belçika'da bulunan 6'da 5 uyumlu kemik iliğinin, yapılan testler sonucunda nakledilemeyeceği ortaya çıktı.
Tedavisi için İzmir'den ailesiyle birlikte Antalya'daki Özel Medical Park Sağlık Kurumu'na getirilen Umut için müjdeli haber, ambulansla Antalya'ya gelirken ulaştı. Umut için Belçika'da ilik bulunduğu haberiyle sevinen ailesi, iliğin 6'da 5 uyumlu olması nedeniyle sevinç ve endişeyi bir arada yaşadı. Yapılan testler sonucunda kemik iliğinin Yunus Emrem'e nakledilemeyeceği belirlenince ailesi hayal kırıklığı yaşadı.
Umut'un babası Ümit Emrem, yavrusunun yavaş yavaş ellerinin arasından kayıp gittiğini belirterek, "Doktorları, Umut'un durumunun çok kritik olduğunu, geçen her dakikanın önemli olduğunu söylüyor. Belçika'dan gelen ilikle ilgili testlerden olumlu sonuç çıkmadı. Evladımı kaybetmek üzereyim" dedi.
UMUTLARA UMUT OLUN
Ümit Emrem, "Önümüzdeki süreçte her an her şey olabileceğini söylediler. Şu andan itibaren herkesin ilik bağışçısı olması için her şeyimi verirdim. Umut ve Umut gibi çocuklar için tüm tetkiklerin yapılabileceği laboratuarların Antalya'da da olması ve yaygınlaştırılması için gerekenin yapılmasını, tüm çocuğu hasta aileler adına istiyorum. Umutlara umut olsunlar" diye konuştu.
'BİR ANDA DÜNYAMIZ KARARDI'
Çocukları 4 aylıkken bu hastalığın teşhisinin konulduğunu belirten Ümit Emrem, "Umut'a 9'uncu ayda trombosit pedi konuldu. 2 ay öncesine kadar sıkıntı yoktu. 4 ay öncesine kadar her şey güzel gidiyordu. Doktorlarımız, sinsi geçen bir hastalık olduğunu söylüyor. Çocuğumuz 2 ay önce fenalaştı" dedi.
Sağlık Bakanlığı'nın bu soruna el atması gerektiğini kaydeden Ümit Emrem, "MDS, dünyada nadir görülen bir hastalık. 6'da 6 uyumlu kemik iliği bulunmasına belki Bakanımız yardımcı olabilir" dedi.
HER GÜN KAN TAKVİYESİ YAPILIYOR
Umut Yunus Emrem'in yaşaması için bir çare bulunmasını istediğini dile getiren anne Emine Emrem ise "Kemik iliği kırmızı ve beyaz kanı üretemediği için yaşamını sürdürebilmesi zor. Her gün kan takviyesi yapılıyor. Sürekli kan verilmesi, nakledilecek iliğin tutmasını engelleyebilirmiş. Umut'un yaşaması için verilen kan, her geçen dakika riski artırıyor. Dalak ve karaciğeri fazla büyük, kalp atışı hızlı, sürekli antibiyotik ve ilaç veriliyor. Çaresizliğimi anlatamıyorum. Elim kolum bağlı bekliyorum" diye konuştu.