SAMSUN'da özel bir hastanede Akdeniz Anemisi tedavisi gören 12 yaşındaki Jiyan Ayaz, ikiz kardeşinden alınan ilik ile hayata tutundu. 
Mardin'de yaşayan Jiyan Ayaz, talasemi major (Akdeniz Anemisi) hastalığı nedeniyle 3 yaşından bu yana tedavi görüyor. Hayatını gönüllü kan bağışçılarının verdikleri kanları alarak sürdüren Ayaz, kendinden 1 dakika küçük olan ikiz kardeşi Berhudan'ın iliği ile yeniden hayata tutundu. Samsun'a gelerek Medical Park Hastanesi Kemik İliği Nakil Ünitesi’nde Berhudan Ayaz'dan alınan kemik iliği Jiyan Ayaz'a nakledildi. Nakil sonrası birinci aydaki kontrollerinde Berhudan’ın iliğinin tuttuğu tespit edildi. Tedavisi Samsun'daki hastanede devam eden Jiyan Ayaz, Mardin'e dönüp okuluna devam etmek istediğini söyledi.
Mardin’de şoförlük yaparak 4 çocuğunun geçimini sağlayan baba Cesur Ayaz, "Jiyan'a 3 yaşında hastalığın teşhisi konuldu. O tarihten bu yana her ay kan vermek için hastanelere gidip geldik. Hastalığın tek çaresi ilik nakli dendi. Hastane araştırmaya başladım, Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi’nin çok başarılı ameliyatlar yaptığını duydum. Samsun’a geldik. Burada benim, eşimin ve diğer çocuklarımın dokularına bakıldı, ama uymadı. Sadece ikiz kardeşi Berhudan’ın iliği uyumlu çıktı. Çok şükür kızım şimdi iyi. Berhudan’da 4 gözle kardeşinin Mardin’e dönmesini bekliyor" dedi.
TALASEMİDE ERKEN NAKİL BAŞARI ORANINI ARTIRIYOR
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi'nden Prof. Dr. Tunç Fışgın, talasemi hastalarında naklinin tercihen 2-5 yaşlar arasında yapılmasının nakil işleminin başarısını ciddi oranda artırdığını söyledi. Ergenlik dönemdeki nakiller konusunda yoğunlaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Fışgın, Jiyan’ın sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Prof. Dr. Fışgın, "Jiyan bir süre daha rutin kontrollerinin yapılabilmesi için Samsun’da kalacak ancak şuan her şey yolunda. Yakın zamanda Mardin’e dönüp kardeşlerine ve okuluna kavuşabilir" diye konuştu.