ANTALYA'da 9 yıl önce hidrosefali hastalığına yakalanan 13 yaşındaki Mert Avşar, kısa sürede ameliyat olmazsa yatağa mahkum olacak.
Konyaaltı İlçesi Hurma Mahallesi'nde ailesiyle oturan Mert Avşar'ın hayatı, 2004 yılında geçirdiği rahatsızlık nedeniyle kabusa döndü. Denge kaybı ve yüksek ateşle başlayan rahatsızlığına hidrosefali (beyinde su toplanması) teşhisi konulan Mert'in kafasına, beynindeki sıvının atılması için ameliyatla 'şant' takıldı. Ameliyattan sonra yürüme yeteneğini kaybeden Mert, annesi 34 yaşındaki Sevda Avşar'ın çabası ve tedaviler sonucu yeniden yürüdü. Son 1 ayda oluşan enfeksiyon nedeniyle durumu ağırlaşan Mert, kas gücü kaybının yanı sıra, yürürken de zorlanmaya başladı.
DESTEK BEKLİYOR
Mert'in yeniden sağlığına kavuşması için ameliyatla kafasındaki şantın çıkarılması ve yerine ya yeni kanal açılması ya da yapay bir kanal konulması gerekiyor. Eşinin şu an cezaevinde olduğunu belirten Sevda Avşar, babasından kalan 'yetim maaşı' ve devlet tarafından ödenen 'evde bakım maaşı' ile evini geçindirmeye çalışıyor. İstanbul'da özel bir hastanede yapılacak ameliyat için gerekli parayı bulmaya çalışan Sevda Avşar, yardım severlerden destek bekliyor.
BİR SABAH UYANAMAMASINDAN KORKUYORUM
Mert'in yaşadığı rahatsızlığı anlatan Sevda Avşar, "9 yıldır bununla mücadele ediyoruz. Anneannesi ve ben tek başımıza Mert'i tedavi ettirmeye çalışıyoruz. Şu an yürüme yeteneklerini kazandı. Ama tekrar ameliyat olması ve şant takılması, Mert'in yürüme yeteneklerini tekrar kaybetmesi demek. Her şey sıfırlanıyor. Türkiye'de endoskopiyle bunun çaresi var. Beyindeki alet çıkıyor onun yerine damar açılıyor. Bunu ilk Türkiye'ye getiren hocamızla 1.5 yıl önce görüştük. Bu hastalıkta önemli olan gerileme kaydetmeden tedaviye ulaşmak. Gerileme kaydedince bütün yetenekleri sıfırlanacak. Şu an okula gidemiyor, evde eğitim alıyor. Korktuğumuz tek şey Mert'in bir sabah uyanamaması. Bizim tedavimiz Antalya'da yok. Devlet bu ameliyatı karşılamıyor" diye konuştu.
9 YILDIR HORTUMLA YAŞIYOR
Mert'in ameliyat olmaması halinde durumunun daha da kötüye gideceğini söyleyen Sevda Avşar, "Kafasındaki şant çıkacak, omurilikten damar açılacak ya da yapay bir damar konulacak. Vücut kabul ederse hayatına şantsız devam edecek. Mert 9 yıldır içinde bir hortumla yaşıyor. O alet çıktıktan sonra normal gelişim sürecini sağlayacak. Şu an yaşıtlarına göre gelişimi düşük. Alet çıkarıldıktan sonra yeteneklerimizi kazandıktan sonra belki bir daha gerilemeyecek. Belki askere bile gidebilecek" dedi.
Ameliyat olmazsa yatağa bağlı yaşamaya mahkum olacak Mert ise "Arkadaşlarımla koşup oynamak istiyorum ama oynayamıyorum. Benim yürümem için ameliyat olmam lazım. Ameliyat olmam için de para lazım" dedi.