Karbonat, dünya çapında milyonlarca evde kullanılan oldukça yaygın bir üründür. Bu ününün sebebi yalnızca yemeklerde kullanılmasından gelmez, karbonat aynı zamanda belli başlı temizlik işlerini kolaylaştırıp sağlığa da katkı sağlar.

Bugünlerde birçok insan marketlerde bulunan bilindik ürünleri tercih etse de bazı insanlar hayatlarının belirli kısımlarında bu beyaz tozdan faydalanır.

Karbonat, makul ölçülerde, az miktarda tüketilmelidir.  Düzenli kullanımında, asit düzeyini azaltıp kanın doğal pH seviyesini dengelemek yoluyla vücudun genel işleyişini desteklediği görülmüştür.

Karbonatı suda çözmek, dünya genelindeki en eski ve en çok kullanılan tedavilerden biridir. Vücudu çeşitli hastalıklara karşı korumanın en etkili yollarından da biridir.

Doğal bir asit gidericidir

mide-asidi-azaltma

Karbonatın doğal asit giderici özelliği, evde oldukça yaygın olarak kullanılmasının sebeplerinden biridir.

Karbonat tüketimi, o rahatsız edici mide ekşimesini önlemek için mide asitlerini etkisiz hale getirebilir. 

Bir bardak suyla seyreltildiğinde, karbonat iltihaplanmayı ve gazı önler. Bu da hazımsızlıktan daha hızlı kurtulmanızı sağlar.

Doğal alkalileştirici

Çoğu beslenme düzeni vücutta asit üretir ki bu da vücudu farklı hastalıklara yakalanmaya karşı daha hassas hale getirir.

Asitliği etkisiz hale getirmek ve alkalin bir etki yaratmak amacıyla, karbonat doğal bir ilaç olagelmiştir ve vücudun pH dengesini sağlayıp, sağlığı da düzeltir. Vücuttaki asit, büyük ölçüde kemik erimesi (osteoporoz), eklem iltihabı (artrit) ve hatta kanser riskiyle bile ilişkilendirilebilir.

İşte bu yüzden, bu kadar düşük bir maliyete, bu ürün yukarıda bahsettiğimiz hastalıkların oluşumunu bile engelleyebilecek en iyi doğal tedavi olabilir.

Vücudu aşırı alkali hale getirip ona zarar verebileceğinden, çok fazla kullanmamaya özen göstererek günlük az bir miktarda tüketmek faydalı olacaktır. 

Mikrop kırıcıdıragiz-calkalama

Çok özel niteliklerinden biri de hastalığa sebep olan bakteri ve virüsleri azaltmada kullanılabilecek hafif mikrop kırıcı etkisidir.

Bu sebeple, karbonatın gargara olarak kullanımı boğaz ağrısı ve iltihaplanmayı tedavi etmede kullanılabilir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını azaltır

Karbonat ve su karışımı, idrardaki asit seviyesini azaltma gücü sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarına karşı koruyucu bir bariyer işlevi görebilir.

Karbonatı su ve kızılcık suyunu birlikte içmek de yineleyen idrar yolu enfeksiyonlarını önlemede kullanılan yaygın yollardandır.

Gut ve diğer eklem sorunlarını giderir

eklemler

İdrardaki yüksek düzeydeki ürik asit ve vücut dokularındaki kan, acıya ve gut ya da artrit gibi kronik hastalıklara neden olabilir.

Karbonatlı su, kan pH derecesini normalleştirir ve bu tür asidi azaltır. Bu tip hastalıkları tedavi etmede ilaç olarak kullanılabilir.

Fiziksel performansı artırır

Fiziksel faaliyetler sırasında salgılanan laktik asit, kaslarda ve eklemlerde birikebilir. Bu da sertliğe ve kas yorgunluğuna yol açar.

Bunun fiziksel performansınızı etkilemesini önlemek amacıyla suda çözünmüş karbonat içmek iyi bir seçenektir. Çünkü vücudunuzdaki asidi kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

Kolesterolü düzenler

Karbonatlı maden suyu içmek, ‘kötü kolesterol’ olarak da bilinen özellikle LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) gibi, yüksek kolesterolü düşürmede olumlu bir etki gösterebilir. 

Ancak, yüksek sodyum seviyesinden dolayı, yüksek tansiyona sahip kişilere önerilmez. Çünkü problemlerini daha kötü hale getirebilir.

Karbonatlı su nasıl yapılır

sodyum-bikarbonat

Daha önce bahsettiğimiz gibi, aşırı tüketimi tehlikeli olumsuz etkiler yaratabilir.

İşte bu yüzden, karbonatı riske girmeden beslenme düzeninize eklemek için aşağıdaki öneriyi aklınızda tutmanız gerekecek:

Genel doz

  • 1/2 çay kaşığı karbonat (3 gr)
  • 1 bardak su (200 mL)

İki malzemeyi karıştırın ve her ana öğünden sonra için.

Soğuk algınlığı ve gribi hafifletmek için

Bu tedavi soğuk algınlığına, gribe ve alerjilere sebep olan mikroorganizmalarla savaşmak için çok iyidir.

Bu gibi durumlarda, ilacı aşağıdaki şekilde kullanın:

  • 1. Gün: Beş doz yarım yemek kaşığı karbonatlı suyu her üç saatte bir alın.
  • 2. Gün: Üç doz (aynı miktar) alın, tüm güne yayın.
  • 3. Gün: Aynı dozu öğle yemeği ve akşam yemeği sonrası alın.

O kadar iyi bir tadı olmasa da, her gün kullanılabilir ve sağlığınız için çok iyi bir karardır. Beslenmenize eklemeye başlayın ve kısa sürede olumlu etkilerini siz de fark edeceksiniz.