Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, () - ZONGULDAK'taki Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nde yapılan araştırma, öğrencilerin büyük bölümünün hastanelerdeki uygulama alanlarında cinsiyet ayrımına ve sözel şiddete uğradığını ortaya koydu. 306 öğrenci arasında yapılan araştırmada öğrencilerin yüzde 32.4'ünün cinsel ayrımcılığa, yüzde 31'inin de sözlü şiddete uğradığı ortaya çıktı.
BEÜ Sağlık Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Şule Ergöl ile Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Kürtüncü Tanır'ın yaptığı araştırmada, Hemşirelik Bölümü'nde eğitim gören ve hastanelerde staj yapan 306 öğrenci ile görüşüldü. Yüzde 72'si kız, yüzde 28'i erkek olan öğrencilerin  yüzde 5.1'inin fiziksel, yüzde 31'inin sözel şiddete, yüzde 13,4'ünün zorbalık, yüzde 3.7'sinin cinsel saldırıya, yüzde 32.4'ünün cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldığı belirlendi. Öğrencilerin yüzde 14.4'ü de çalışırken diğer konularda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Araştırmaya göre en çok 2'nci sınıf öğrencilerinin şiddetle karşılaştığı belirlendi. 2'nci sınıf öğrencilerinin yüzde 44.8'inin çalışırken sözel şiddete uğradığı belirtildi.
Öğrencilerin yüzde 80'i, bu tür olayların yöneticiler, hastane çalışanları ve öğretim elemanlarının önleyebileceklerini düşündüklerini söyledi. Çalışmanın sonuç bölümünde öğrencilerin, meslektaşlarının kendilerine uyguladıkları şiddet nedeniyle mesleği sevmeme, meslekten ayrılma gibi sorunlarla karşılaşabileceği vurgulandı. Öğrenme aktiviteleri sırasında öğrencilerin özgüvenlerinin zedelenmemesi gerektiğine dikkat çekilen çalışmada şöyle denildi:
"Uygulama alanlarında karşılaşılan şiddet özgüveni sarsar. Bu nedenle eğitimin kalitesi olumsuz etkilenir. Öğrenci hemşirelere uygulanan şiddetin önlenmesi için eğitim kurumları ile uygulama alanlarının işbirliği içerisinde bulunması, uygulama alanındaki çalışanlara konuya ilişkin eğitimlerin verilmesi, yönetimsel anlamda tedbirlerin alınması önerilmektedir."

GG(EE/BT)