SİVAS Numune Hastanesi'nde kronik tıkayıcı akciğer hastalığı (KOAH) hastalarının yaşam kalitesini artırmak amacıyla eğitim programı başlatıldı. Eğitime yaklaşık 50 hasta katıldı.
'Bir nefes sıhhat için haydi KOAH okuluna' sloganıyla yola çıkılan eğitim programı, bugün Numune Hastanesi Konferans Salonu'nda başladı. KOAH hastalarının yaşam kalitesinin artırmayı hedefleyen programa, Sivas Kamu Hastanaleri Genel Sekreteri İbrahim Ethem Özsoy, Sivas Devlet Hastanesi ve Numune Hastanesi'nin yöneticileri ile doktorlar ve hastalar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Numune Hastanesi Yöneticisi Uzman Doktor Fikret Özkan, KOAH'ın dünyada 50 milyon kişiyi etkilediğini belirterek, "Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeniyle ölmektedir. Hastanemiz 2013 yılı verilerine göre, 14 bin 558 kişi KOAH solunum sıkıntısıyla acil servise başvurmuştur. Bunun yanında göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran KOAH tanılı hastaların sayısı ise 9 bin 924'tür. Bu hastalar için rehabilitasyon programı uygulayan merkezin olmaması ve özellikle KOAH hastalığından dolayı acil servise başvurunun çok olması, hastanede yatış süresinin uzaması, sağlık giderlerinde artışlara neden olmaktadır" dedi.
KOAH İLE BAŞA ÇIKABİLME YÖNTEMLERİ ANLATILACAK
Uzman Doktor Özkan, göğüs hastalarının büyük bir kısmını KOAH hastalarının oluşturduğunu belirterek, "Yaptığımız araştırmalarda bu tarz rehabilitasyon birimlerinin ülke genelinde uygulanmasıyla hastaneye başvuru sıklığının azaldığı, hastaların yaşam kalitelerinde olumlu artışlar olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenlerden yola çıkarak Numune Hastanesi olarak bünyemizde göğüs hastalarına hizmet vermek amacıyla Pulmoner Rehabilitasyon Birimi'ni açmaya karar verdik. Birimde görevli doktorlarımızın değerlendirmeleri sonucunda, göğüs hastalıklarının büyük kısmını KOAH hastalarının oluşturduğunu gördük. KOAH hastalığında yaşam kalitesi düşüyor ve bu hastaların eğitim ihtiyacı göz ardı edilemeyecek kadar çoğunlukta. Bu nedenlerden dolayı KOAH hastalarını bir okul programında buluşturmak istedik. Böylelikle bu hastalar için hem sosyal bir ortam oluşturarak bilinçlendirmeyi hem de uygulamalı eğitimler vererek başarılı olan hastalarımızı sertifikalandırmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Pulmoner Rehabilitasyon Eğitim Hemşiresi Dilek Topal ve Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Ayşe Didem Coşar, hastalara KOAH hastalığı hakkında bilgi verdi. 8 seanstan oluşacak programda hastalara, KOAH ile başa çıkabime yöntemleri ve sigaranın zararları anlatılarak doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması hedefleniyor.