DENİZLİ Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Bakan, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, vitamin tabletlerinin bilinçsiz tüketilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Bakan, mevsim değişikliklerinde bağışıklık sisteminin zayıfladığını, soğuk havalarla birlikte hastalıkların oranında önemli derecede artış yaşandığını belirtti. Dr. Bakan, soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, alt ve üst solunum yolu hastalıklarının soğuk havalarda sıklıkla ortaya çıktığını söyleyerek, kalp ve akciğer hastalıkları ile hipertansiyon, diyabet gibi mevcut hastalıkların da ağırlaştığını ifade etti.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İnsan vücudunun yorgun düşmesi sonucu soğuk havalardan kaynaklı hastalık virüslerinin, insan vücuduna daha çabuk yayıldığını belirten Dr. Metin Bakan, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitaminlerin çok önemli olduğunu söyledi. Dr. Bakan, mikropların vücuda girmesini engelleyen, başta C, A ve E vitaminine ihtiyacın büyük olduğunu belirterek, “Bu vitaminlerin alımı eksik olursa vücut direncimiz düşük olur. Yeteri kadar dinlenememek, fiziksel ya da beyinsel vücut yorgunluğu, yeteri kadar uyumamak, çok yorulmak da genel direncimizi kırar. Bu yüzden iyi dinlenmek gerekir. Bağışıklık sisteminin güçlü olmasında yeterli ve dengeli beslenmenin önemi büyük. Vücudu zararlı maddelere karşı koruyan ve bakterilere karşı savaşan C vitaminin tüketilmesi soğuk havalarda çok önemli. Portakal, limon, greyfurt, mandalina gibi C vitamin oranı yüksek olan meyveler vücudun direncinin artmasını sağlar. Ayrıca vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayacak antioksidanlara da ihtiyaç var. Süt, yoğurt, yumurta, patates, kabak, havuç, ıspanak gibi A vitamini özelliği olan yiyeceklerin tüketilmesi gerekir. E vitamini özelliği bulunan mısır, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel sıvı yağlar da bağışıklık sisteminin artmasına yardımcı olur” diye konuştu.
Uzm. Dr. Metin Bakan, kişilerin hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan vitamin ve mineral tabletlerini kullandığını belirterek, tabletlerin bilinçsiz kullanılmasının böbrek taşı, baş ağrısı, kansızlık, bulantı gibi hastalıkları beraberinde getirdiğini söyledi.