Grip hastaları dikkat! Hapşırık ve öksürük, omurgalar içindeki basıncı aniden artırmasına neden oluyor. Bu da bel ve boyun fıtığına neden oluyor. Hapşırma ve öksürme nöbetinde fıtık patlaması bile yaşanabiliyor. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, dikkat edilmesi gereken maddeleri sıraladı:

ATKI BERE KULLANIN

Soğuk havalar, boyun ve bel şikâyeti olanlarda sorunlarının artmasına neden oluyor. Soğuk havada kasların kasılması, kan damarların daralması sebebiyle kas sistemine ulaşan kan miktarı azalıyor. Bu durumda hastaların boyun ya da bel bölgelerini sıcak tutacak tedbirler almaları gerekir. Soğuk havaya çıkarken boyun atkısı kullanmak, bele yün korse takmak gibi tedbirler şikâyetlerinin azalmasını sağlar.

KABURGA BİLE KIRIYOR

Kronik öksürük yakınması olan kişilerde kaburga kırığı görülebilir. Öksürükten göğüs kafesinin ortayan kısmını ilgilendiren kaburgalar daha sık etkilenir. Kaburganın gerilmesi sonucu stres kırığı oluşabilir. Kemik erimesi olan kişiler de risk altında.

TERS HAREKETLERDEN KAÇININ

Öncelikle boynunuzu ağır ve dengesiz zorlanmalardan, ters hareketlerden, özellikle ağır kuvvet denemelerinden kaçının. Boynu sağa sola şiddetli hareketlerle çevirerek yapılan ve halk arasında 'boyun kütletmesi' denilen hareket, son derecede tehlikeli.

OTURURKEN AYAK ALTINA YÜKSELTİ KOYUN

Yard. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, dikkat edilmesi gerekenleri de sıraladı:

- İşyerinde sürekli masa başında oturmak zorunda olanlar, ayakların altına küçük bir yükselti veya iskemle koyup kolları da koltuğun yanlarına dayamaları uygun olur.

- Otururken de sık sık pozisyon değiştirin.

- Ayakta dikilirken dizleri gergin tutmayın. Topukları ve tabanları yumuşak ve alçak topuklu ayakkabı giymeye özen gösterin. Yatarken bacaklar gergin olmasın. Sırtüstü yatarken dizlerin altına konacak küçük bir silindir yastığın büyük yardımı dokunur.

- Spor yapın. İmkânı olanlar için yüzme yapılabilecek en ideal spordur (serbest veya sırtüstü). Ayrıca hızlı tempolu yürüyüş yapılabilir ve bisiklete binilebilir.