Hamilelikte bebeğin gelişimi için balık yemek önemli. Balık, bebeklerin beyin ve sinir sistemi gelişimi için oldukça gerekli olan en önemli Omega-3 kaynaklarından biri. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), hamile ve emziren kadınların haftada 2-3 porsiyon (yaklaşık 170-350 gram arası) düşük civa içeren balıkları tüketebileceğini söylüyor. Köpekbalığı, kılıçbalığı gibi yüksek civalı balıklardan da hamilelik sırasında kesinlikle kaçınılması gerektiğini belirtiyor. Peki, uzmanlar neler söylüyor?

"GÜVENDİĞİNİZ BİR YERDEN ALDIĞINIZ MÜDDETÇE SORUN YOK"

Amerika’daki Medikal Genetik Okulu’ndan Jinekolog Dr. Karen Filkins, hamilelik sırasında konserve ton balığı yenmesinde bir sakınca olmadığını söylüyor ve şu açıklamayı yapıyor: "Konserve ton balığı risk taşıyan bir gıda ancak onu ana besin kaynağı yapmadığınız ve aşırı miktarlarda tüketmediğiniz sürece güvenli. Civa, vücutta biriktiği takdirde zararlı bir madde bu yüzden küçük miktarda ton balığı yediğinizde bebeğinizin sağlığını riske sokmazsınız. Balık, içerdiği protein ve omega-3 yağ asitleriyle hamile beslenmesinde önem taşıyan bir gıda. Bu besinler bebeğin gelişimine katkı sağlarken fetüs için de koruyucu bir görev üstleniyor. Riski azaltmak için haftada ortalama 200 gram gibi bir miktar tüketin. Ayrıca balığınızı güvendiğiniz bir yerden alın."

"HAMİLELİĞİN TON BALIĞI YEMESİ OLDUKÇA ZARARLI"

New York’tan Gıda Güvenliği ve Beslenme Uzmanı Jean Halloran ise bu görüşün tam aksini savunuyor: "Bence hamileler konserve ton balığından uzak durmalı. Bazı konserveler diğerlerine göre çok daha fazla civa oranına sahip. Bazılarındaki oran normal değerlerin 7 katına kadar çıkabiliyor. Ben daha önce light konserve ton balığının yenilebilir olduğunu düşünüyordum ancak yapılan bir araştırma light konserve ton balıklarında da az da olsa civa olduğunu ortaya koydu. Niyetim hamileleri korkutmak değil ancak bebeklerini riske atmasınlar."
 
Bu açıklamalara bakacak olursak konserve ton balığı yerine taze somon ve diğer Omega-3 kaynaklarını tüketmeyi tercih edebilirsiniz.