Hacamat; vücudun belli bölgelerinden deri arasındaki kirli kanın aldırılmasıdır. Deri altında birikmiş, vücuda zarar veren pis kanı; kupa veya bardak terapisiyle temizler. Amaç, kanın rahatça dolaşmasını sağlamaktır.

Hacamat, iki omuz arasında, belden, bacaklardan, sırttan ve başın arka kısmından tedavi maksadı ile yapılmaktadır. Hacamat, peygamber efendimizin sünneti olmaktadır. Peygamber efendimizin hacamat ile ilgili birçok hadisi bulunmaktadır. İbni Abbas (r.a.)’dan rivayet edilir ki: Resulullah (s.a.v.) “İsra (Miraç) gecesi hiçbir meleğin yanından geçmedim ki bana ey Muhammed ümmetine hacamatı tavsiye et” demesin, buyurmuştur. Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Sizin tedavi olmak için başvuracağınız en iyi çare hacamattır”.Resulullah (s.a.v.) başından ve iki omuz arasından hacamat olmuşlardır. Sünnete uymak niyeti ile ve bize emanet olan vücudumuzun sağlığına kavuşması için yaptırdığımız hacamat bir ibadet şeklidir.

Hacamat birçok hastalığa da faydalı olmaktadır. Bunlar;

  • Ödemleri çözer,
  • Beyin fonksiyonlarını canlandırır,
  • Ağrıları giderir,
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir,
  • Tansiyonu dengeler,
  • Psikolojik hastalıklara iyi gelir,
  • Eklem ağrılarını giderir,
  • Karaciğer, kalp ve bunun gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Kanser ve kısırlığa şifa verir.


İlkbahar ve sonbaharda hacamat yaptırmak peygamberimizin tavsiyesidir. Hacamat, Pazar, Pazartesi, Salı ve Perşembe günleri yapılmalıdır, diğer günler yapılmamalıdır. Ayın 17′sine rastlayan Salı gününde hacamat olmak, bir yıllık hastalığa şifa olmaktadır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: “Kim Çarşamba ve Cumartesi günleri kan aldırıpta bir hastalığa yakalanırsa kendinden başkasını kınamasın”.Yine başka bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuşlardır: “Cuma gününde bir saat vardır ki, hacamat olma işlemi o saate denk gelirse kişinin beynine kan hücum eder”.

hacamat nasıl yapılır Hacamat Nedir? Hacamat Nasıl Yapılır?Bir kişinin beynine kanın hücum etmesi kişiyi ölüme götürebilir. Kan aldırmanın insan sağlığına katkısı tıbbi bir gerçeğe dayanmaktadır. Londra Milli Hastanesinde ve Kopenhag Kraliyet Hastanesinde hacamatla ilgili tıbbi araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar neticesinde kirli kan alınınca, koyu kanı bulunan hastaların beyinlerinden geçen kan akışının hızlandığı, kanın incelmesiyle, kandaki alyuvar yoğunluğunun azaldığı, hemoglobin seviyesinin düştüğü, böylece kalbin beyne daha rahat pompalama yaptığı tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmalarda, kan akışının artmasıyla insanın ataklığının da fark edilir derecede arttığı görülmüştür. Hastalıklara karşı kan aldırmanın koruyucu bir rol oynayabileceği bu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Ancak hacamat; çok ihtiyar ve zayıf kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda, bir yeri kesildiğinde kanı durmayanlarda, hamilelerde, aşırı kansız insanlar, AİDS olan hastalarda, tansiyonu çok düşük olanlarda ve küçük çocuklarda riskli olabilmektedir.


ANKARADA HACAMAT VE SÜLÜK TEDAVİSİNDE UZMAN BİR EKİP OLAN VOLKAN GÖRGÜLÜ UYARIYOR



Lütfen Dikkat
 Hacamat Mağduru Olmayın!
1-) Uygulama süresi
Hacamat tedavisini 5-10 dk. gibi sürelerde yapanlar olduğu kulağımıza geliyor, hacamat işlemi 30-60 dk. sürmektedir, daha az sürelerde bitirildiyse hacamat işleminin hakkı verilmemiştir. Genel olarak uygulama bölgesindeki toksin çıkışı aynı noktaya uygulanan 2. kupa itibari ile başlamaktadır, dolayısı ile 5-10 dakika gibi  sürelerde yapılan hacamatların pratikte faydası olmamaktadır.

   2-)Kupaların tek kullanımlık olması önemlidir.
Hacamat kupaları kullanımdan sonra atılmalıdır, çünkü kupaların sterilizasyonu konusunda ciddi hatalar yapıldığını görmekteyiz. Çamaşır suyunda yıkanan kupaların steril olduğu sanılmaktadır, halbuki çamaşır suyundaki %3 lük Sodyum Hipokloritin tesirli olabilmesi için kupaların bu sıvıda bekletilmesi gereklidir. Çünkü dirençli bakteri sporları ve yavaş virüsler (CJD)  çamaşır suyu ile yıkanmış kupalar içinde canlılığını sürdürmektedir. Sağlık Bakanlığının dezenfektan olarak kabul ettiği Sodyum Hipokloritin derişimi %10 luktur, çamaşır suyunda ise bu oran %3dür.

  3-) Klinik Ortam…
Ortamın sterilize edilebilir olması önemlidir.
Ev ortamında yapılan hacamat ise risklidir… Hastanın temas ettiği tüm yüzeyler tedaviden sonra sterilize edilebilir olmalıdır. Sedye, sandalye ve yerler gibi yüzeylerin her tedaviden sonra bir yüzey dezenfektanı ile sterilize edilmesi gereklidir. Ev ortamında, yere serilmiş bir battaniye üzerinde yapılan hacamat riskli olduğu kadar, sırasını bekleyen hastayı tedirgin etmektedir. Haccam yeterli tecrübeye sahip değilse aynı anda birden fazla kişiye işlem yapmamalı yapıyorsa her hasta için farklı eldiven kullanmalıdır. Eldiven dahi kullanmayan, çay bardağı ile aynı anda bir kaç kişiye tedavi yapan, hangi bardağın hangi hastaya ait olduğuna dikkat etmeyen haccamlar Hacamat tedavisinin yaygınlaşmasına mani olmakta, bulaşıcı hastalıklar konusunda vebal almaktadır. 

4-) Hacamat takvimine riayet edilmeli…
Hacamat tedavisinde ayın pozisyonu önemlidir. Hicri takvime göre 15-25 tarihleri arası yapılacak hacamat şifaya vesile olmaktadır. Çarşamba, Cuma ve Cumartesi yapılmamalıdır.

5-) Uygulanacak kupa sayısı
Kupa bazlı fiyatlandırma yapan kişilerin tedaviye gelenleri 8-10 noktadan hacamat yapmaya çalışmaları doğru değildir. Kupa sayısının artması kişide halsizliğe yol açmakta, hacamatın şifasına mani olmaktadır.

6-) Uygulama noktaları
Haccam ehli sünnet olmalı, hadislerde yasaklanmış noktalardan yapmamalıdır. Kafadaki bıngıldak noktası ve ense boşluğu gibi yasak noktalardan  hacamat yaptırmayınız. ((Hadisi şerif :Başın çukurundan hacamat olmak unutkanlığa sebep olur.) [Deylemi])

7-) Kesilerin derinliği
Birçok haccam arkadaşın kesileri gereksiz yere derin attığını ve kalıcı izler bıraktıklarını görmekteyiz. Kesileri derin atıyor olmak hacamatın işleyiş mekanizmasını anlamamaktan kaynaklanmakta ve hacamatın şifasına mani olmaktadır. Ensizyonların derinliği meselesi hacamatta çok önemli olup eğitimlerimizde detaylı ele almaktayız.

8 -) Hangi Haccam?
Uygulayıcının uzmanlığını kendi söylemlerinden değil tedavi yaptığı kişilerden araştırın. Uygulayıcının hacamat takvimine riayet ediyor olması, klinik ortamda çalışıyor olması, tek kullanımlık kupa kullanıyor olması, Hacamat ile hastalık tedavi edilecekse uygulayıcının akupunktur, bioenerji ve rukye ilimlerine vakıf olması önemlidir. Hacamat ayrı bir ilimdir , uygulayıcının sağlıkçı, sünnetçi hatta doktor olması bu ilme vakıf olduğunu göstermez. Nitekim eğitimlerimize katılmış doktor arkadaşların, konunun batınî yönlerini anlamakta nisbeten zorluk yaşadıklarını görüyoruz.

                                                                                  Dt. Uzm. Volkan Görgülü

Saglıklı bir hacamat için:
Ankara Hacamat  İnternet sitesine ugrayın:
http://www.ankarahacamat.net/