Tükettiğimiz besinlerin hepsinin ayrı ayrı insan zekâsına, hafızasına ve dikkat dağınıklığına çok önemli faydaları bulunmaktadır.
Bazı gıdalar hızlı düşünmemize, algılamamızın hızlı olmasına, dikkatimizi toplamamıza, uzun metinlerin ezberini rahat yapmamıza bazıları ise hatırlama yeteneğimizin artmasına sebep oluyor. Meyveler, sebzeler beden ve akıl için gerekli olan vitamin mineralleri içeren özel bileşimlere sahiptir. 
İnsanların en büyük sorunlarından biri unutkanlıktır. 50 yaşını geçen insanlarda bu sorun çok görülmektedir. Unutkanlık yavaş yavaş meydana gelir ve bir anda büyük bir sorun haline gelir. Bu yüzden hafızayı ve zekâyı güçlendirmek için özellikle B, E ve C vitaminlerinden faydalanmak gerekiyor. B vitaminin eksikli hafıza performansının eksikliğine sebep olmaktadır. 

Vitaminlerden faydalanarak beynimizin daha çok çalışması ve ileride sorunlar yaşamamak için tüketeceğimiz gıdalara dikkat etmemiz gerekiyor. B,E ve C vitaminleri beynin etkin olarak çalışmasına katkı sağlar. 

Uzmanların sıraladığı ve bol bol tüketilmesi gereken beyni çalıştıran gıdalar; Özellikle kuru baklagiller, kırmızı et, balık, yoğurt, süt, peynir, tavuk eti, yerfıstığı, muz, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, buğday, enginar, çilek, lahana, soğan, siyah üzüm, elma ve muz gibi gıdaların içinde B, E ve C grubu vitaminleri bol miktarda bulunuyor. 



GÜÇLÜ BİR HAFIZA İÇİN YUMURTA

En kuvvetli protein kaynaklarımızdan biri olan yumurta, büyüme ve gelişmede sağladığı katkı çok fazladır. Yumurtanın yapılan araştırmalar sonucunda en büyük özelliği daha belirlendi. Uzmanlar, İleri yaşlarda olan ancak kronik hastalığı bulunmayanların bile özellikle yumurta yemesini öneriyor. Çünkü yumurta hafızanın güçlenmesinde çok etkilidir.

Hafızayı güçlendiren diğer bir mucizede elma kabuğudur. Elma kabuğunun içinde bulunan antioksidantlar alzherimer ve hafıza kayıplarına karşı koruyucu bir kalkandır. Her gün bir adet mutlaka elma tüketilmelidir.

ODAKLANMA SORUNU OLANLAR CEVİZ FINDIK YESİN

Omega-3 bakımından oldukça zengin olan Ceviz, fındık, fıstık gibi gıdalar uzun araba yolculuklarında, sınavlarda, metin yazarken, toplantılarda beyindeki haber alma maddelerini hareketlendirerek beyine uyarı gönderiyor. Kavramayı ve anlamayı geliştiren besinlerdir.

KOLAY EZBER İÇİN HAVUÇ TÜKETİN

Havuç beyin metabolizmasını canlandırarak, hatırlama yeteneğini arttırıyor. Kolay ezber yapmak isteyenlerin sıvı yağlı havuç salatası yemeleri öneriliyor. Havuç içinde beyin metabolizmasını canlandıran enzimlere sahiptir. 
Ayrıca ananas, zencefil, kimyon, avokado ve baharatlar öğrenme konusunda çok etkilidir. Zencefil ve kimyonun diğer bir özelliği de beynin yeni fikirler üretmesini sağlar.