AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Organ Nakli Enstitüsü'nde 26 yaşındaki Şenay Altaş, bağışladığı böbreğiyle kayınvalidesi 59 yaşındaki Zahide Altaş'ı hayata bağladı. Zahide Altaş, "O benim gelinim değil, kızım. Ben de onun kaynanası değil annesiyim" dedi.
Antalya'nın Menderes Mahallesi'nde oturan ev kadını Zahide Altaş, 8 yıl önce yüksek tansiyon hastalığı nedeniyle her iki böbreğini de kaybetti. O günden beri diyalize bağımlı yaşayan Altaş, aynı zamanda kadavra sırasına yazıldı. Zahide Altaş'ın 3 çocuğu ve akrabaları bu sırada bağışçı olmak için testler yaptırdı, ancak ailede genetik olarak böbrek hastalığı olduğu tespit edildi. Aynı yıl oğlu İbrahim Altaş ile evlenen ve doku uyumu olan gelini Şenay Altaş böbreğini bağışlamak istedi. Gelininin bu davranışı karşısında çok duygulanan ancak teklifi reddeden Zahide Altaş, kadavra şansını beklemeye başladı. Doktorları nakilden başka şansı kalmadığını söylediğinde gelininin bağışçı olmasına rıza gösteren Zahide Altaş, AÜ Hastanesi'nde dün 2.5 saat süren operasyonla gelininin bir böbreğini aldı. AÜ Organ Nakli Enstitüsü Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından yapılan ameliyatın başarılı geçtiği açıklandı.
EŞİ GÜVENLİK GÖREVLİSİ
Bir işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışan 33 yaşındaki İbrahim Altaş ile 8 yıl önce birbirlerini severek evlendiklerini söyleyen Şenay Altaş, "Eşimle evlenmeden kaynanamın böbrek hastası olduğunu biliyordum. Evlendikten sonra bağışçı olmak istedim, ancak o kabul etmedi. Başka çaresi kalmayınca zor da olsa bağışçı olmam için ikna oldu. Testlerimizi yaptırdık ve Etik Kurul'a girdik. Pazartesi günü konseyde görüşüldük nakil için sakınca olmadığı bize söylendi. Sonra da nakil gerçekleşti" dedi.
'ACILARINI BİLİYORDUM'
Kaynanasının 8 yıldan buyana diyalizde yaşadığı sıkıntı ve acıya çok yakından tanık olduğunu söyleyen gelin Şenay Altaş, "Doktorlar 'nakil şart' dediklerinde o an üzüntüden kahroldum. Diyalizde de yaşadığı acıları biliyordum. Annem gibi sevdiğim kaynanamın sağlığına kavuşup hayata tutunmasını çok önemsiyordum. Bu nedenlerle böbreğimin birini gözümü kırpmadan bağışladım. Sağlıklı olması beni ve eşimi mutlu edeceğini bildiğim için çok sevinçliyim" diye konuştu.
'GELİNİM DEĞİL KIZIM'
Bugüne kadar gelin- kaynana değil anne- kız ilişkisi yaşadıklarını söyleyen Zahide Altaş, "O benim gelinim değil, kızım. Ben de onun kaynanası değil annesiyim. Yeniden sağlıklı olmam için gelinimin yaptığı fedakarlık karşısında konuşamıyorum. Allah kimseyi diyalize düşürmesin bunu yaşayan bilir. Ben gelinim sayesinde diyalizden kurtuluyorum" dedi.