Ortopedi Günlerine, bu alanda dünyaca ünlü bir isim olan ABD’li Cerrah Prof. Dr. Michael Hausman ve alanında uzman doktorlar dirsek rahatsızlıkları konusunda deneyimlerini paylaşarak, güncel tedavi yöntemleri, yeni gelişmeler, risk gurupları ve alınabilecek önlemleri masaya yatırdı.

Memorial Şişli Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. F. Erkal Bilen dirsek ve tendom yaralanmalarının D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, “Ülkemiz güneş ışığı açısından zengin coğrafyada yer alıyor. Öğlen 12 civarında 15 dakika güneşten faydalanmak D vitaminimizi yeterli düzeyde arttıracaktır ve özellikle dirsek yaralanmaları bakamından koruma sağlayacaktır’’ dedi.

"ÇAMAŞIR SIKARKEN DİKKAT"

Düşme, çarpma gibi kazalarla dirseklerin yaralanabileceğini ifade eden Doç. Dr. Bilen, “Bunların yanında esas risk faktörünü kollarını fazla kullanan ve zorlayan kişiler oluşturmaktadır. Ev kadınları ve işleri sırasında sürekli kollarını kullanmak zorunda kalan işçilerin dirseklerinde rahatsızlık yaşanabilmektedir. Sporcularda da aynı şekilde kolların fazla sıkılması ve zorlanması sonucu kümülatif travma denilen rahatsızlık oluşabilmektedir. Bilinenin aksine ev kadınları sporculara göre daha büyük risk altında. Çünkü kollarını devamlı bütün gün kullanıyor ve zorluyorlar. Aynı şekilde kollarını devamlı zorlayan işçilerde bu gurupta yer alıyor. Sporcularda daha az rastlıyoruz. Dirsek rahatsızlıklarını önlemek için özellikle ev hanımlarının çamaşırları tutup sıkarken, çamaşır kurutup suyunu alırken aşırı sıkmamaları ve her gün yapmamaları gerekir. Sonrasında ağrı varsa bir süre bunları yapmaktan uzak durmalarında fayda var.’’

"KAZALARDA EN FAZLA ZARAR DİRSEKLERDE YAŞANIYOR"

Ortopedi Günleri toplantısına katılıp deneyimlerini paylaşan ABD’li Prof. Dr. Michael Hausman, kazalar ve travmalarda dirsek yaralanmalarının sıklıkla yaşandığını dile getirdi. Bu tür travmalarda dirseklerin kırılabileceğini belirten Hausman, sporcularda meydana gelen yaralanmalarda ise dirseğin dış tarafında görülen tenisçi dirseği denilen rahatsızlığa rastlandığını söyledi.

"DİRSEĞİNİZİ DİNLENDİRİN"

Dirsek rahatsızlıklarında tanı ve tedavi yöntemlerine değinen Prof. Dr. Hausman, hastanın şikayetlerinin çok iyi dinlenmesi gerektiğini söyleyerek “Muayene çok dikkatli ve detaylı yapılmalıdır. Bazen muayeneyi desteklemek için röntgen, ultrason, MR gibi görüntüleme yöntemlerinden destek alınır. Sinir yaralanmalarında EMG denilen elektriksel testleri yapmak gerekir. Dirsek rahatsızlıklarının yaşanmaması için zorlanmaların hissedildiğinde dirseğin dinlendirmesi önemlidir” dedi.

Türkiye’nin dünyanın en iyi dirsek tedavilerinin uygulandığı ülkeler arasında olduğunun altını çizen Hausman, cerrahi tedavilerden sonra dirseğin uygun zamanlarda hareket ettirilmesinin, hareket kısıtlığının önüne geçeceğini de hatırlattı.