Mücahit BEKTAŞ/İZMİR, () - RUSYA'nın başkenti Moskova'da oturan karaciğer hastası bilgisayar mühendisi, 33 yaşındaki Anton Voronov, eşinin donörlüğü yasaya takılınca ülkesinde nakil olamadı. Voronov, Rus doktorların önerisiyle İzmir'e geldi. Kent Hastanesi'nde eşi, 34 yaşındaki Ekaterina Simko'dan alınan karaciğer parçası nakledilen Rus hasta Voronov, "Doktorlarım önerdi, çok araştırdım ve doğru adrese ulaşıp nakil oldum" dedi.
Özellikle canlı karaciğer nakillerinde dünyanın en başarılı 3 ülkesinden Türkiye'yi tercih eden yabancı sayısı her geçen gün artıyor. Sadece yakın değil uzak coğrafyalardan da hastaların sağlıklarına kavuşmak için geldiği kentlerin başında yer alan İzmir'de karaciğer nakli olan yabancılar kervanına katılan son hasta Rus bilgisayar Mühendisi Anton Voronov oldu. Moskova'da nakil kararı veren doktorları tarafından Karaciğer Nakli Programı Başkanlığını Doç.Dr. Murat Kılıç'ın yaptığı İzmir Kent Hastanesi'ne yönlendirildiğini belirten Voronov, hikayesini şöyle anlattı:
"Karaciğer ile ilgili ilk şikayetim Şubat 2006'da başladı. Sarılık oldum. Başka da şikayetim yoktu. Ancak, 5 ay sonra tanı konuldu. 2011'de de nakil kararı alındı. İlaç tedavileriyle, diyetlerle, sıkı kontrollerle yaşamımı sürdürdüm, bu yıla kadar nakli geciktirdik. Ancak sağlığıma kavuşmam karaciğer nakliyle mümkündü. Ülkemde canlı nakiller sadece birinci dereceden akrabalardan yapılıyor. Yani anne, baba ya da kardeşlerden. Benim ailemden uygun donörüm yoktu. Eşim uygundu, ancak yasalara göre onun donör olması mümkün değildi. Geriye kadavra kalıyordu, ne zaman çıkacağı bilinmezdi, çok beklemem gerekebilirdi. Moskova'daki doktorlarım ise nakil olmam gerektiğini söyledi. Bana İzmir Kent Hastanesi'ni önerdi. Çok araştırdım. Ekip çok profesyoneldi. Ameliyat öncesi ve sonrası çok iyi hizmet alacağımızı biliyordum. Bu güvenle Moskova'dan İzmir'e geldik, eşim bana donör oldu, yeni bir yaşama başladım. Yeni yaşıma hastanede girdim, doğum günümü kutladım. Eşim de ben de iyiyiz; daha da iyi olacağız. Karıma ve doktorlarıma çok teşekkür ediyorum."
Rus çiftin nakil operasyonunu Doç.Dr. Murat Kılıç ve Doç.Dr. Murat Zeytunlu başkanlığında, Prof.Dr. Mehmet Alper, Prof.Dr. Çiğdem Arıkan, Opr.Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer önen, Opr.Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu'dan oluşan ekip gerçekleştirdi. 12 Haziran'da nakil olan Rus hasta, 23 Haziran'da eşi ve hemşireleriyle pasta keserek yeni yaşını kutladı. Moskova'da bir özel şirkette yönetici olan Ekaterina Simko da Türk doktorlarına teşekkür ederken, "Çok mutluyum. Artık Anton normal hayatına devam edebilecek. Hızla iyileşecek, her şey çok daha iyi olacak" dedi.
Türkiye'nin organ nakillerinde yabancılar tarafından en çok tercih edilen ülkeler arasına girdiğini belirten Dr. Onur Duygu, “Rus hastamız da kendi doktorlarının önerisiyle merkezimize geldi, başarılı bir operasyon geçirdi. İkisinin de sağlığı iyi, yakında taburcu edeceğiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI