KAYSERİ, () - ÜROLOJİ Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, dünyada erkeklerde en sık görülen kanser türünün prostat kanseri olduğunu söyledi ve erken teşhis konusunda uyarıda bulundu.
Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Emin Öztürk, Kanser Haftası nedeniyle, prostat kanseri konusunda bilgiler verdi. Bu kanserin, dünya genelinde erkeklerde en sık görülen tür olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Emin Öztürk, hastalığın tek çaresinin erken teşhis olduğunu ifade etti. Prostatı, 'erkeklerde idrar torbasının tabanında bulunan kestane büyüklüğünde et parçası' diye tanımlayan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Öztürk, prostatın erkeklerin üreme sistemi için önemli olduğunu belirtti. Bu tür kanserin görülme sıklığının 50 yaşından sonra arttığını kaydeden Op. Dr. Emin Öztürk şunları söyledi:
"50 yaşından sonra görülme ihtimali yüzde 10’larda iken, 60 yaşından sonra yüzde 30’larda, 70 yaşından sonra yüzde 60- 70 arasında, 80 yaşında yüzde 90, 90 yaşından sonra ise yüzde 100’dür. Hastalığı tetikleyen etkenlerden birincisi yaş, ikincisi yağlı ve kırmızı etten zengin diyet, üçüncüsü de sigara. Sigaranın vücuttan atılım şekli nefes yolu ile değil, idrar yolu ile olduğu için, sigaranın metabolitleri o bölgeden geçerken DNA hasarı yapıyor ve prostat ve mesanede kanser riski oluşturabiliyor. 50’den önce görülme sıklığı ise çok düşük ve genetik geçiş önemli."
OE(OE/COŞ) (FOTOĞRAFLI)